Евродепутатът Елена Йончева, бившият парламентарист Живко Мартинов-Суджка и наркобосът Веселин

...
Евродепутатът Елена Йончева, бившият парламентарист Живко Мартинов-Суджка и наркобосът Веселин
Коментари Харесай

Елена Йончева и Живко Суджука отърваха богатството си благодарение на „нарочна грешка“ в закона

Евродепутатът Елена Йончева, някогашният парламентарист Живко Мартинов-Суджка и наркобосът Веселин Сандов съумяха да запазят благосъстоянията си от конфискация след тълкувателно решение на Върховен касационен съд от май 2023 година.

 

Множество клиенти на адвокатска адвокатска фирма " Темида " употребяват пропуските в антикорупционния закон, признат от Народното събрание по времето на ГЕРБ и по-късно няколко пъти изменян. Този закон е бил направен и поправен по подобен метод, че доста хора към този момент са осъдили страната пред Европейския съд в Страсбург. Други съумяват да избегнат конфискациите на имуществото си като се базират на двусмислеността на текстовете за имущество и нелегално добити приходи.

 

Нечетливите и комплицирани формулировки в закона довеждат до това съдии да се чудят какво да решат. Поради тази причина преди две години бе стартирано тълкувателно дело по искане на някогашния началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров, тогавашния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов и някогашния основен прокурор Иван Гешев.

 

Според тълкувателното решение на Върховен касационен съд съдът към този момент може да конфискува единствено налично имущество, добито с пари от неизвестен генезис. Който се в изтарикатил да върви на екзотични екскурзии с кинтите, изкарани по втория метод, или е ял и пил по скъпи заведения за хранене, плащал е на любовници, скрил е имане от рушвети при родственици, остава един тип недостижим, тъй като сходни средства не могат да бъдат проследени. Не и от КПКОНПИ.

 

Ако въпросният шмекер си е купил къщи, коли и други движимости с пари, изкарани от заплата, те остават негова благосъстоятелност, а съдът няма да разисква дали са му останали пари да си заплаща налози и други разноски. Дори и счетоводна експертиза да потвърди, че легалните му приходи не разрешават сходни разноски, се приема, че това не е проблем на КПКОНПИ. С подобен парвеню могат да се занимават данъчните. В най-хубавия случай могат да го накарат да заплати 10% налог върху приходите си, които е не запомнил да разгласи.

 

Всичко това може да звучи неуместно, само че повода е потенциалът на националните избраници, които постоянно си оставят ръцете, когато пишат един или различен закон. Не един и двама от тях по-късно са се възползвали от сходни малки врати, изключително когато те стават клиенти на Темида. Известно е, че Христо Бисеров избави имането си от конфискация, също и Масларова и кой ли още не от високите етажи на властта. Сега се задава нова вълна от късметлии.

 

Веднага откакто излиза тълкувателното решение, съдилищата са залети с претенции за преустановяване на каузи. Сред тях е и някогашният добрички народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука. От Окръжен съд – Добрич разкриват, че неотдавна са получили искане и от неговите юристи, и от КПКОНПИ да се спре делото за конфискуване на парцелите му. След абсурда, прочут като „ Суджукгейт ”, той напусна Народното събрание, потеглиха правосъдни каузи и от комисията желаеха да му приберат имане за над 3 млн. лв.. Сега в случай, че и двете страни са поискали делото да спре, съдът няма право да им откаже.

 

След половин година най-вероятно процесът ще бъде спрян дефинитивно, обясниха адвокати, тъй като тълкувателното решение на Върховен касационен съд го обезсмисля. Заради това нито юристите на Мартинов, нито от КПКОНПИ ще изискат да си губят времето в съвещания с предупреден край. Така Живко Мартинов ще избави апартамент в Добрич, автомобил „ Волво ”, дялове в разнообразни компании и банкови активи. Съпругата му пък резервира над 120 хиляди лева, а компания „ Жизел-Ж “, две ниви в с. Дебрене и два автомобила.

 

Друг любопитен миг е,  че Комисията насочва иск против Суджука, жена му и частната им компания още през 2019 година, а съдът се е натуткал да направи първото съвещание по делото чак през юли 2022 година Дали повода е посещаване в ресторант „ Осемте джуджета ”, можем единствено да гадаем.

 

Живко Мартинов към този момент получи условна присъда от 2 години от Върховен касационен съд поради това, че е изискал от предприемач да му даде звук суджук, който по негови думи бил за Бойко Борисов. През 2017 г прокуратурата повдигна шест обвинявания на Мартинов. Пет от обвиняванията отидоха на кино, до момента в който прокурори се хвалиха на конференции, че имат стоманени доказателства. И ето, че в този момент Суджука е завел дело против държавното обвиняване за 200 бона обезщетение за нанесените му премеждия.

 

Сред избавените от лишаване на пари и парцели, е и евродепутатката Елена Йончева. Нейните юристи и комисията също въз основата на тълкувателно решение на Върховен касационен съд желаят прекъсване на процеса. От КПКОНПИ обаче би трябвало да платят на Йончева 1949 лева разходи по делото, което върви от 2021 година Искът против нея е за 158 636 лева Толкова бяха пресметнали подчинените на Сотир Цацаров, че са изтеглени от банкови сметки, благосъстоятелност на Елена Йончева и компания „ Офроуд. Историята е от времето, когато тя работи в частната телевизия ТВ7, която към този момент не съществува.

 

„ Това е интервалът, в който снимах поредност от документални филми за войната в Сирия и дейностите на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война – изяснява самата Елена Йончева.

Филмите са излъчени, а техниката за тяхното снимане и монтаж, и за репортажите в директен ефир, е налична. ” В началото на 2019 година против нея е повдигнато обвиняване за пране на пари в изключително огромни размери, както твърди прокуратурата. Поискан е и имунитетът й, само че Европарламентът отхвърля. Самата Йончева от самото начало твърди, че е жертва на политически интриги и прокурорски произвол, откакто осветява абсурда „ Барселонагейт “.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Елена Йончева евродепутат Сотир Цацаров КПКОНПИ Живко Мартинов-Суджука Иван Гешев Янаки Стоилов Веселин Сандов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР