Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил до Европейската комисия (ЕК) въпроси

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил до Европейската комисия (ЕК) въпроси
Коментари Харесай

Джамбазки пита ЕК какво ще стане при провал на проектите по ПВУ и изискваните реформи

Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил до Европейската комисия (ЕК) въпроси с искане за уточнения по отношение на аргументите за по проектите за възобновяване и резистентност (ПВУ) в цяла Европа, осведомят от българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент (ЕП).

В известието се показва, че все още осъществяването на националните проекти за възобновяване и резистентност се бави на всички места поради нуждата да бъдат изпълнени всички претенции на Европейска комисия, което постанова и преправяне на проектите. Отбелязва се още, че забавянето е подбудено от желанието на Европейската комисия да преразглежда националните проекти за възобновяване и механизмите за разходване на средствата.
 Атанас Пеканов: Второто заплащане по ПВУ няма да бъде цялостно
Атанас Пеканов: Второто заплащане по ПВУ няма да бъде цялостно

Голяма част от законите са били признати по метод, който не дава отговор на условията на Европейска комисия

България има право да получи безплатно 5,69 милиарда евро, като все още към страната ни е пратено единствено едно заплащане от 1,37 милиарда евро - 24% от общата сума. През 2023 година не са получени никакви средства по ПВУ.

" Припомням, че плановете, за които ще аплайват бенефициентите, без значение дали това ще са частни компании, държавни или общински институции, би трябвало да бъдат осъществени до края 2026 година Това би било спънка и риск за вложителите и институциите, които имат предпочитание да вземат участие ", разяснява Ангел Джамбазки.

" ИТН " извадиха на показ лист с компаниите по ПВУ

Фирмите към този момент били класирани, а финансиране печелят огромни предприятия в енергетиката

Той насочва към Европейска комисия три въпроса, на които Европейската комисия е длъжна да отговори в шестседмичен период. Той пита счита ли Европейска комисия, че има опция Планът за възобновяване и резистентност да претърпи провал и да не извърши заложените цели. Вторият въпрос на евродепутата е дали има създаден проект за деяние при случай, че плановете и промените не могат да бъдат осъществени . " Можеше ли да бъде избегнат този сюжет, в случай че водещата роля беше на националните институции, а не на европейските ", пита още Джамбазки.
 Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината
Чакаме втория транш по ПВУ до края на годината

Това заяви министър председателят след срещи високо ново в Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР