Евродепутатът Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския

...
Евродепутатът Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска Европарламентът да провери законопроекта за закриване на КПКОНПИ

Евродепутатът Андрей Новаков упорства Комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент да направи инспекция и да изслуша причините за законопроекта на " Демократична България ", който съставлява интервенция в активността на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Новаков е изпратил писмо до ръководителя на комисията Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на Антикорупционната комисия. В писмото се показва, че инициираните промени в закона ще имат пряк резултат върху към този момент формирани производства и стартирали каузи за лишаване на активи на стойност над 3 милиарда лв. .

" Няма да допуснем опити за интервенция в работата на приет от европейската общественост български орган за битка с корупцията, който сполучливо сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и отбрана на бизнес ползи ", декларира евродепутатът.

Според него намесата в работата на този орган само би поставила леке върху имиджа на страната ни , " декларирала ясно и с съответни дейности волята за промени за реализиране на ефикасна битка с корупцията и господство на правото ".

Миналия понеделник от " Демократична България " внесоха законопроекти, с който оферират закриване на комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, и разформироване на профилираните съдилища. Първият законопроект планува на мястото на КПКОНПИ да бъдат основани два нови органа - Комисия за противопоставяне на корупцията и санкциониране на спор на ползи и Комисия за определяне и лишаване на нелегално добито имущество. Ако измененията се одобряват, всички производства по конфискация, които не са в правосъдна фаза, би трябвало да бъдат спрени и да стартират по новия ред.

Другият план е обвързван със закриването на основаните през 2011 година профилирани съдилища и прокуратурите към тях. Според вносителите за този интервал от време тези институции не са оправдали заложените към тях упования, като в това време се е разширила тяхната подготвеност без съответна оценка на въздействието за миналите години работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР