Евродепутатът Андрей Новаков кометира върнатия от Брюксел план за възстановяване

...
Евродепутатът Андрей Новаков кометира върнатия от Брюксел план за възстановяване
Коментари Харесай

Новаков за върнатия план за възстановяване: Наблюдаваме един провал на забавен каданс

Евродепутатът Андрей Новаков кометира върнатия от Брюксел проект за възобновяване и резистентност, по който страната ни очакваше да получи над 12 милиарда лв..

„ Не знам по какъв начин българите ще изкараме зимата без парите от проекта за възстановяне и резистентност. Това, което следим сега, е един неуспех на занимателен каданс. Тъй като шест месеца по-късно ни го върнаха 43 забележки и това е срамотия. Сигурен съм, че и множеството хора, които гледат телевизия, се вълнуват от същото...

„ Яд ме, че е аз като българин, работих върху разпоредбите за европейско финансиране две години, а моята страна не може да се възползва от него. Планът беше подготвен през април. Предварителната оценка на европейската комисия беше позитивна. В устрема си да няма нищо общо с предходното ръководство, служебният кабинет не направи нищо, с изключение на да седне и да написа явно нещо, което не е задоволително положително, с цел да бъде утвърдено от евопейската комисия. Не чаках да е толкоз зле. Знаех, че има няколко забележки, само че бях сигурен, че ще получим финансиране. За страдание изпуснахме предплатеното заплащане. Най-рано ще получим пари през лятото. Не знам по какъв начин българите ще изкарат зимата, в случай, че това са безплатни пари. И какво? Ще теглим заеми ли? ", попита Новаков пред Българска национална телевизия.

На въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили премиера и структурните промени, които предлага, Новаков отговори:

„ Първо, ГЕРБ няма да поддържа държавното управление и неговото съставяне, в случай, че Българска социалистическа партия е в него и от тази позиция съпротива да гласоподава " За " би било необичайно. От там насетне всичко, което е положително за страната, бихме го подкрепили. И желая да се обърна към бъдещите ръководещи... Не е срамно да питаш, когато не знаеш. В Министерския съвет към момента работят специалисти, които не са изчегъртани и са работили по този проект, могат да свършат работа в името на хората. Това са специалисти, които несъмнено работят там от 20 години, те не са на ГЕРБ, а на българската страна.

Призовавам бъдещите ръководещи да не се фиксират върху това да гонят хора, просто тъй като не са ги назначили те. Дали имам опасения за това? Та то се случва към този момент половин година... Ако не си го назначил ти, хората се гонят на общо съображение. А от това страда страната и след това Брюксел ни връща документи с 43 неточности, това значи, че на всяка страница има по две ", възмутено добави Новаков.

Той бе запитан още и дали от ГЕРБ биха подкрепили някои съответни политики и решения на новите ръководещи.

„ Със сигурност ми се коства безразсъдно да подкрепим повишение на налозите - нещо, което към този момент бе препоръчано. Предстои да забележим управническа стратегия, по която да можем да се произнесем. В момента ми е мъчно да гадаем, защото тя се промени няколко пъти, в това число състава на Министерски съвет и разпределението на ресорите. Виждам, че двама индивида дават отговор за едно и също нещо - стопанската система е по едно и също време и при госпожа Корнелия Нинова, и при господин Асен Василев, което е много забавна симбиоза и с боязън ще чакам да забележим какви плодове ще родя ти ", съобщи Новаков.

Той засегна и дебатите към зеления документ и депутатите в Народното събрание. По-рано през днешния ден ГЕРБ изненада с предложение за цялостната му анулация.

„ Ако аз бях член на българското национално заседание, а не на Европейския парламанет, щеше да ме е позор да виждам българските жители в очите. За да пият кафе или да отидат на учебно заведение, те би трябвало да имат зелен документ. В същото време в Народното събрание да можеш да влизаш както си искаш. Двойният критерий е плашещ. Хората желаят да има идентични правила - и за депутатите, и за всички останали. Ходиш на работа в Народното събрание, спазваш разпоредбите като всички останали ", произнесе се Новаков.

Много значимо конкретизиране: в Европейския парламент не може да се влезе без зелен документ. Родните депутати очевидно са освен това от сътрудниците си в Брюксел.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР