Евроатлантическото единство и отношенията между ЕС и САЩ обсъждат външните

...
Евроатлантическото единство и отношенията между ЕС и САЩ обсъждат външните
Коментари Харесай

Външните министри на НАТО обсъждат евроатлантическото единство в Брюксел

Евроатлантическото единение и връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати разискват външните министри на НАТО в Брюксел. Темата измести всички останали след думите на президента на Франция Еманюел Макрон отпреди дни, че Алиансът е, изтъквам, в " мозъчна гибел ".

Дни преди Срещата на върха на НАТО в Лондон външните министри на страните-членки се събраха в Брюксел в опит да намерят единение по основни тематики: връзката сред европейските страни-членки и Америка, Русия, Китай, Черно море, разноските за защита и оповестяването на Космоса за нов действен домейн на НАТО.

Само дни откакто френският президент Еманюел Макрон съобщи, че НАТО в " мозъчна гибел ", а държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че НАТО или би трябвало да се промени, или ще се трансформира в отживялост - ген. секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че Америка и европейските страни в никакъв случай не са били в по-тясно съдействие: с повече взаимни учения, по-високи разноски за защита и по-голямо военно наличие на Съединени американски щати тук.

Външният министър на България Екатерина Захариева, която съставлява страната ни в Северноатлантическия съвет, беше безапелационна, че НАТО не е в мозъчна гибел. Външният ни министър добави, че НАТО е главният фактор, който подсигурява националната ни сигурност и това е отвън всякакво подозрение.

НАТО би трябвало да бъде съхранен, а не опустошен - към тази позиция се сплотиха външните министри на Алианса.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Не смятам, че НАТО е в мозъчна гибел. Сигурността на Европа е директно обвързвана с НАТО и надлежно със Съединени американски щати. Неслучайно толкоз внимание се отделя на споделената отговорност. Всеки би трябвало да носи своята отговорност.
България тази година ще доближи 3% от Брутният вътрешен продукт като разноски за защита поради заплащането за новите Ф-16. И освен.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: И то не е единствено планът за самолетите, а имаме, знаете, огромни планове, свързани със СП, с морските ни войски, тъй че всеки един съдружник е задължен да способства, освен да бъде потребител на сигурност.
Повечето съдружници в НАТО, обаче, остро подлагаха на критика френския президент Еманюел Макрон за позицията му, че Съединени американски щати и европейските страни-членки мъчно се е координират.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Има различия сред съдружниците - по въпроси като търговията, климатичните промени, нуклеарната договорка с Иран и обстановката в Североизточна Сирия. Но би трябвало да останем обединени. Приветствам всички старания за укрепване на европейския дирек на НАТО. Но не като опция на НАТО, а като допълнение към НАТО. Всеки опит да разделим Европа от Америка, отслабва освен НАТО, само че и Америка.
Остри сигнали, обаче, идват и от Съединените щати, чийто държавен секретар съобщи, че НАТО би трябвало да се промени или рискува да се трансформира в отживялост.
Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати: Очаквам с неспокойствие срещата на водачите през декември. Вярвам, че ще подготвим изискванията за лидерската среща, която ще продължи да движи напред извънредно значимата роля на НАТО.
По отношение на Черно море през днешния ден министрите ще препотвърдят към този момент признатия през април пакет - за повече учения, с повече военни и по-засилено наличие на НАТО. Преди седмица четири съюзнически кораба, в това число българският " Шквал ", акостираха в украинското пристанище Одеса за взаимни учения.
 Външните министри на НАТО заседават в Брюксел Външните министри на НАТО заседават в Брюксел
Външните министри на НАТО заседават в Брюксел дни преди лидерската среща в Лондон. Българският външен министър Екатерина Захариева също взе участие в Съве...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР