Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но

...
Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но
Коментари Харесай

Плевнелиев: Има желание в политическите сили да има правителство, но не са готови за лидерски срещи

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно болшинство в 48-ото Народно събрание, само че са извънредно опълчени една на друга. Това сподели Росен Плевнелиев, президент в интервала 2012-2017 година след срещата на контактната група с Движение за права и свободи.

Той показа план на декларация, която ще внесе в Народното събрание с вярата тя да бъде разисквана в пленарна зала. Плевнелиев бе безапелационен, че не обслужват тяснопартийни ползи и прикани за програмно държавно управление, основано на евроатлантически полезности.

" Оставаме реалисти. Знаем какъв брой е мъчно и тежко. Нямаме непотребни упования. Същевременно ще продължим да работим, тъй като имаме вяра, че единственото решение за България през днешния ден е да има работещи институции, в това число Народно заседание и държавно управление. За нас идеята е идеята на европейското и демократично развиване на България, а това значи работещи институции. Намерихме доста пресечни точки. Виждаме доста мощна мотивация и готовност на евроатлантическите сили.

 

Неслучайно през цялото време казахме, че в случай че има решение в този сложен миг, то може да бъде само евроатлантическо. Голяма част от политическите сили приказваха за антикризисни ограничения, антикризисно държавно управление. Считаме, че когато е мъчно и тежко, единствено полезностите ще ни оказват помощ. Ще се борим за мощна България в мощен Европейски Съюз и НАТО ", добави той.

Виждаме желанието на политическите сили да има държавно управление. Но към този момент не са подготвени за лидерски срещи и спор за държавно управление. Формули има всевъзможни. Независимо каква ще е формулата, ние ще се борим, в случай че можем да допринесем за работещо държавно управление, отсече Плевнелиев.

 

Считаме, че едно антикризисно държавно управление, ще бъде по-неустойчиво, в сравнение с програмно държавно управление, основано на евроатлантическите полезности, съобщи Плевнелиев.

 

В документа се осъжда концепцията за цялостна смяна на конституционния модел за президентска република.

С господин Паси, с който споделяме обща идея, се бяхме обадили на водача на Политическа партия ГЕРБ и на изпълнителна комисия по един и същи метод, с безусловно идентичната концепция в комисията и в ГЕРБ, разкри Плевнелиев.

Соломон Паси съобщи, че защото геополитиката диктува дневния ред на България и на света, още веднъж геополитиката е решаваща. По думите му всички, които желаят да видят България по пътя, по който върви към този момент 33 години, би трябвало да се стремят към евроатлантическите полезности.

 

Бяхме очевидци на проваляне за българската народна власт - настоящ министър-председател нелегално да арестува своя конкурент. С оглед на желанието ни да има работеща страна и държавно управление, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да създадем тази контактна група, изясни Плевнелиев.

За министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, съобщи шеговито някогашният външен министър Соломон Паси,  като продължение на репликата си от началото на диалозите, когато той дефинира задачата като нещо по средата сред " Мисията невъзможна " и " Умирай мъчно ".

 

Ето и текста на декларацията, която по думите на Плевнелиев, отразява постигнатото досега от контактната група: 

" Ние, народните представители от 48-ото Народно заседание, водени от разбирането, че България е парламентарна република, учредена на правилото на разделяне на управляващите и на системата на съвместен надзор в ръководството на страната, като осъзнаваме належащата нужда от постоянни институции, гарантиращи демокрацията, в това число настоящо Народно заседание, осъществяващо законодателната активност и парламентарен надзор върху изпълнителната власт, като отчитаме геополитическите провокации, пред които сме изправени с сътрудниците в Европейски Съюз и съдружниците ни в НАТО, както и всеобхватните последствия за стопанската система, мира и сигурността за България и Европа от непровокираната и неоправдана съветска експанзия в Украйна, съзнавайки своя дълг в отбрана на Конституцията и парламентарната народна власт, заявяваме подготвеност да работим по следните цели:

- Вътрешнополитически дейности: да се положат старания политическите сили в 48-ото Народно заседание да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на причините, взаимното почитание, на разговора и на виновното лидерство;

- В този изключително сложен миг хората разчитат на работещи институции, настоящ парламент и постоянно държавно управление. Да възстановим реда и положителния звук, тъй като хаосът в тези изключително тежки времена може да роди антисистемно, даже властническо ръководство. Да се положат старания за намиране на решения за избор на постоянно държавно управление, което да преведе България през рецесиите. Съзнаваме, че участието ни в Европейски Съюз не може да бъде комфортно опрощение за национални провали.

 

Затова ще адресираме почтено и отговорно наболелите проблеми и ще търсим работещи решения. Ще поставим всички старания да приемем пакет от законопроекти в осъществяване на поетите задължения за промени по Плана за възобновяване и резистентност за ускорение на модернизацията посредством механизмите на европейската взаимност. Ще подкрепим ефикасна битка с корупцията, което значи цялостна бистрота и прогнозируемост в работата на администрацията.

 

Настояваме всички контракти, анекси, заплащания, тръжни процедури да бъдат обществени на правилото: който ръководи публичния запас, няма какво да крие. Съзнаваме, че най-ефективната битка с корупцията е тази, която дава на гражданското общество цялостната информация по този начин, че то да бъде коректив на ръководещите.

- Обединяваме се за осъществяване на всеобхватна промяна в бранш " " Правосъдие ", която да докара до бързо и дейно правоприлагане, бистрота и отчетност за превъзмогване на чувството за рецесия на справедливостта в обществото, зад която да застане конституционно болшинство. Ще подкрепим правна промяна, като до 6 месеца ще организираме необятно разискване с всички заинтригувани страни, в това число Венецианската комисия.

 

До 1 година ще правим нужната конституционна смяна, основана напълно на институционален, а не индивидуален метод.

 

Категорично осъждаме концепцията за цялостна смяна на конституционния модел за въвеждане на президентска република, тъй като това може да сътвори предпоставки за тоталитарно ръководство в страната. Изразяваме своята мощна политическа воля за по-нататъчна интеграция на България в Европейски Съюз и НАТО, като единствена гаранция за нашата сигурност и разцвет.

- Потвърждаваме националната цел за присъединение на България към Шенген и Еврозоната, както и участието на страната в Организацията за икономическо съдействие и развиване. Подкрепяме програмата за ускорено превъоръжаване на Българската войска за да се изградят и поддържат качества на Въоръжените сили, съответни на средата за сигурност и в сходство на поетите задължения към груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Убедени сме в решимостта на Народното събрание да утвърди втората част от покупката на F-16 за създаване на цялостна ескадрила за нашите Военновъздушни сили.

- Външнополитически дейности: Осъждаме ескалиращата военна експанзия на Русия и противозаконното анексиране на украински територии в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Препотвърждаваме позицията на България за изрично непризнаване на тази анексия, както и цялостната си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, на военна, икономическа и филантропична помощ за Украйна в отбрана на нейната териториална целокупност в интернационално доказаните ѝ граници.

Сформирането на контактната група беше оповестено от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Да вземат участие в диалозите писмени отводи изпратиха от „ Българска социалистическа партия за България “, „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “. В събота Паси и Плевнелиев се срещнаха с представители на ГЕРБ-СДС и " Български напредък ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР