Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) осъди остро проявите на език

...
Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) осъди остро проявите на език
Коментари Харесай

ЕАЦС осъди расистките прояви и призова да се вземат мерки

Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) осъди остро деянията на език на омразата по време на футболния мач сред България и Англия и прикани способените органи да вземат превантивни ограничения против бъдещи сходни обстановки.

"Във връзка с деянията на език на омразата по време на футболната среща сред тимовете на България и Англия на 14 окт. 2019г., Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) остро осъжда всяка демонстрация на расизъм и ксенофобия.

Футболното безчинство и експанзията са рисков феномен, който доста постоянно е мотив за обществено и политическо напрежение и не следва да бъде подценяван като социална опасност.

Във времето, в което на територията на водещи зали и игрища в Европа бяха осъществени едни от най-бруталните терористични актове, равнището на сигурност и защита на оборудванията би трябвало да дава отговор на най-съвременните стандарти. Именно комбинацията от ограничения, включващи дейна предварителна защита, човешки запас и модерни технологии, обезпечават цялостна отбрана и сигурност за хората и оборудванията, като по този метод се понижават доста рисковете от експанзия и принуждение.

ЕАЦС изрично се опълчва на наклонността оборудванията за спорт да бъдат арени на спорове и опълчване и смята за належащо способените органи и виновни институции да:

- създадат уголемен и изчерпателен разбор на обстановката, както и на средата за сигурност по стадионите в страната;

- начертаят съответни ограничения за осъществяване, в основата на които да бъде предварителната защита, включително дейната работа с евентуалните рисковите групи и фенски групи отвън стадионите;

- слагат началото на по-широка социална полемика, посредством която да бъде осведомено обществото за евентуалните опасности и закани от футболното безчинство, за да се ангажира неговото внимание и поддръжка за реализацията на по-широки мерки;

- предизвикват, разработят и осъществят просветителни стратегии (Министерство на младежта и спорта, МОН, Министерство на вътрешните работи и БФС) за предварителна защита на прояви на езика на омразата в дълготраен план;

- употребяват експертиза и "ноу-хау " от водещи експерти в областта на сигурността на игрища и уреди, като се заимстват практики и открити стандарти ", гласи позицията на ЕАЦС.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР