„Еврейският народ никога няма да забрави това смело дело в

...
„Еврейският народ никога няма да забрави това смело дело в
Коментари Харесай

Президентът на Израел пред Радев: Няма да забравим спасяването на евреите

„ Еврейският народ в никакъв случай няма да не помни това самоуверено дело в тъмните времена”, съобщи израелският президент Реувен Ривлин по време на визитата на Румен Радев в Израел. Това е първата аудиенция на Радев като държавен глава там. Един от мотивите за визитата бе спасяването на българските евреи през Втората международна война.

„ Днес с горделивост означаваме дружно това събитие, само че и дружно скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не бяха български жители и страната не съумя да спаси”, сподели Радев.

В късите си речи обаче и двамата държавни избягаха от мотива. Всеки прикани за своя идея.

Признанието от Израел идва след абсурда преди няколко месеца след изявление на говорителкаата на съветското Министерство на външните работи, че българите би трябвало да са признателни на Чевената войска за спасяването на евреите.

Захарова с нови рецензии към България

„ Трябва да сме обединим против Иран, който продължава да спонсорира тероризма и да популяризира неустойчивост в Близкия Изток”, прикани израелският президент.

„ България ще продължава да поставя старания за възобновяване на договарянията в границите на Близкоизточния кротичък развой за намиране на трайни и ефикасни решения, водещи до мир и непоклатимост в региона”, съобщи от своя страна Радев.

Предложиха Българската черква за Нобелова премия

Еврейската общественост отбелязва 70 години от спасяването

След срещата с израелския президент Румен Радев се насочи към среща с българската общественост. На нея участваха и някои от към момента живите евреи, избавени по време на войната. Гостите показаха обичта си към България, а някои демонстрираха и предпочитание да я популяризират като Моше Алони, който номинирал Българската православна черква за нобелова премия поради спасяването на евреите.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР