Еврейската общност в Пловдив отбелязва днес, заедно с евреите по

...
Еврейската общност в Пловдив отбелязва днес, заедно с евреите по
Коментари Харесай

Еврейската общност в Пловдив отбелязва празника на освобождението Пасха

Еврейската общественост в Пловдив отбелязва през днешния ден, дружно с евреите по целия свят, празника на освобождението Седер Песах /Пасха/. Това е най-тържественият еврейски празник, който се свързава с Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от еврейския месец Нисан.

До 70-та година от н.е. празникът на спасението се чествал в Йерусалим, само че откакто свещеният храм е опустошен, Песах се трансформира в фамилно празненство. Тази вечер във всички синагоги се организира религиозна работа.

Преди Пасха се прави главно разчистване на дома, а за празничната маса се подготвят специфични съдове. Вечерта по традиция се чете " Агада " - книга, която споделя историята за спасението. На трапезата се слагат свещи, кашерно вино и три огромни части маца (безквасен хляб). Менюто включва агнешко или пилешко месо, варени яйца, хрян, настъргани ябълки, както и карпас - магданоз, целина или зелена салата, потопени в солена вода. Зелените растения са знак на оскъдната храна по време на робството.

Пасха символизира връзката сред поколенията, почитта към родителите и предишното на еврейския народ. 

В Тората (първото и главно петокнижие на Библията) се споделя, че Яков имал 12 сина, само че най-вече обичал Йосиф. Братята му завидяли и го продали в иго. Йосиф попаднал в Египет, само че от плебей се издигнал до най-приближения човек на фараона. На земята настъпил апетит, единствено в Египет имало храна, с помощта на напъните на Йосиф. Братята му потърсили избавление и той им оказал помощ, тъй като знаел, че сушата ще продължи 7 години.

От Йосиф и неговите братя води началото си еврейския народ. При бягството си от Египет, поради гоненията на фараона, евреите бързали и нямали време да подготвят храна. Те замесили единствено вода и брашно и тръгнали през пустинята към Обетованата земя, водени от Мойсей. Този самун се назовава маца и един от знаците на Песах.

Днес, на еврейския Песах, е Разпети петък за католическия свят, православните християни чакат Лазаровден, а мюсюлманите са в свещения месец на постите Рамадан, който продължава до 2 май.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР