Еврейска библия на повече от 1000 години беше продадена за

...
Еврейска библия на повече от 1000 години беше продадена за
Коментари Харесай

Кодекса на Сасун: най-влиятелната книга в историята бе продадена за $38 млн.

Еврейска библия на повече от 1000 години беше продадена за 38,1 милиона $ в Ню Йорк в сряда. Така бе подложен връх за най-скъп ръкопис, продаван в миналото на търг, съобщи Агенция Франс Прес.

Ръкописът, наименуван Кодекса на Сасун, който датира от края на IX – началото на XX век – е най-ранната съвсем цялостна еврейска библия, която се знае, че съществува.

Той беше продаден на търг на „ Сотбис “ след четириминутно наддаване сред двама купувачи, се споделя в изказване на аукционната къща.
Библията бе купена от някогашния американски посланик
Алфред Моузес от името на американска организация с нестопанска цел. Тя ще я подари на Музея на еврейския народ ANU в Тел Авив, Израел, заяви „ Сотбис “.

„ Еврейската библия е най-влиятелната книга в историята и съставлява основата на западната цивилизация. Радвам се да знам, че тя принадлежи на еврейския народ “, сподели Моузес, дипломат при президента Бил Клинтън.

Продажната цена на библията надвиши сумата от 30,8 милиона $, които създателят на „ Майкрософт “
Бил Гейтс заплати през 1994 година за ръкописа
на Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи. Досега той бе най-скъпият ръкописен документ, продаван в миналото на търг.

Най-скъпият исторически документ остава едно от първите копия на Конституцията на Съединени американски щати, което „ Сотбис “ продаде за 43 милиона $ през ноември 2021 година

Кодекса на Сасун е един от двата кодекса или ръкописа, съдържащи всичките 24 книги от еврейската библия, оживели до актуалната ера. Той е доста по-пълен от Кодекса от Алепо и по-стар от Ленинградския кодекс, две други известни ранни еврейски библии, показва „ Сотбис “.

Ръкописът свързва свитъците от Мъртво море – които датират още от III век прочие н. е., и днешната съвременно призната форма на еврейската библия.

Наречен е на предходния притежател Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), който събра най-значимата частна сбирка от антични еврейски текстове в света.

Ръкописът бе продаден за първи път на търг през последните над 30 години. Предварителната оценка за цената му беше сред 30 и 50 милиона $.

Кодекса на Сасун, който е локален през цялата си история, е бил представян в предишното единствено един път пред аудитория, през 1982 година, в Британската библиотека в Лондон, сподели Орит Шахам-Гоувър, основен куратор на Музея на еврейския народ.

Според датиране с въглерод-14 Кодекса на Сасун е по-стар и по-пълен от
Кодекса от Алепо, написан в Галилея през X век
и донесен в Израел през 50-те години на XX век, откакто е открит в този сирийски град.

Ръкописът предшества и Ленинградския кодекс, най-старото оживяло копие на еврейския древен текст в неговата целокупност, който е датиран за началото на XI век.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР