Евреите няма да имат правото да посещават джамията Ал Акса

...
Евреите няма да имат правото да посещават джамията Ал Акса
Коментари Харесай

Забраниха на евреи да посещават джамията Ал Акса до края на Рамазана

Евреите няма да имат правото да посещават джамията " Ал Акса " в Ерусалим до края на свещения мюсюлмански месец на пости Рамазан. Това разгласи канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, на фона на ескалацията на напрежението през последната седмица. Нахлуването на израелската полиция в комплекса преди дни провокира ракетни офанзиви от Газа, Ливан и Сирия, на които Израел отвърна.
Деликатният баланс, който урежда статута на това място, е подложен на тестване. Тук се намират джамията " Ал Акса " и емблематичният златен Купол на скалата - третото най-свято място в исляма. Това обаче е и най-святото място за евреите, защото там са се намирали библейските храмове. Само на мюсюлманите е разрешено да се молят тук, по силата на дългогодишно, неписано съглашение за статукво, което съгласно поклонниците последователно затихва. Немюсюлманите могат да посещават комплекса единствено в избрани часове.
„ Чувствам болежка, същинска болежка отвътре… Това е място за поклонение. Не е място за окупация или за провокация ”, безапелационна е Ум Камал ал Курди, мюсюлманска поклонничка.
Това нагорнище е почитано и от евреите и те го назовават Храмовия рид. Все повече крайни евреи упорстват там да се правят молебствия и това може да наруши откритото статукво. Групи немюсюлмански поклонници минават през комплекса, до момента в който мюсюлманите не престават да се молят вътре. Все по-често се случва да се видят евреи, които се молят под защита на полицията. И точно това поражда междурелигиозното напрежение.
Съседна Йордания е настойник на обекта, който се ръководи от ислямски фонд. Неписаното право единствено мюсюлмани да се молят тук е открито след войната през 1967 година, когато Израел завладява Източен Йерусалим. Ролята на Йордания, съгласно анализатори, обаче става все по-символична, тъй като Израел управлява инспекциите за сигурност на входните пунктове и затова достъпа.
Мюсюлманското управление на " Ал Акса " вижда в зачестилите визити на извънредно настроени евреи под полицейски конвой провокация.
„ Възприемам тези визити като нахлуване против нашето свято място… И предизвестявам държавното управление на Израел да стои настрани от джамията " Ал Акса ", тъй като всяко нарушаване тук повлича целия район ”, акцентира шейх Аззам Хатиб, ген. шеф на ислямския вакъф в Йерусалим.
На входовете се чуват дребни групи евреи да пеят " Храмът ще бъде издигнат ". Това е отпратка към апела на извънредно десните да се построи трети храм на свещената територия. Премиерът Нетаняху твърди, че се ангажира да резервира статуквото. Но неговото държавно управление е най-крайно дясното в историята на Израел и крайните гласове стават все по-силни. А това трансформира така и така извънредно противоречивото място в още по-опасно. Едно събитие тук може да провокира, и към този момент е предизвиквало, смъртоносни цикли на принуждение в целия район.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР