Еволюцията на съвременното банкиране е забележителна. Днес с едно кликване

...
Еволюцията на съвременното банкиране е забележителна. Днес с едно кликване
Коментари Харесай

Глобалната финансова експанзия: БРИКС, Биткойн, долари и CBDC

Еволюцията на актуалното банкиране е забележителна. Днес с едно кликване и удостоверение на вашето устройство парите могат да пътуват по целия свят - да се движат сред банкови сметки, брокерски услуги и цифрови портфейли.

И въпреки всичко, за тези, които търсят финансова цялост или отбрана на благосъстоянието си, разчитането само на обичайното банкиране може да се окаже незадоволително.

Макар че обичайна банкова загадка, сходна на конфиденциалността в швейцарски жанр, не е норма за множеството хора, неотдавнашните разпореждания като CRS и FATCA в допълнение ограничиха този аспект.

Тревожен случай по време на митингите против конвоя от камиони в Канада през 2022 година включваше заледяване на сметки, свързани с протестни групи. Това деяние, разпростряло се оттатък въпросите, свързани с данъчното облагане, до политическия достъп, накърни имиджа както на канадския $, по този начин и на банковата система на страната.

Навлизащата администрация в банковия бранш рискува да подкопае публичното доверие, като евентуално насочи лицата към различни финансови принадлежности като криптовалутите .

Една постоянна финансова система следва да подсигурява права на благосъстоятелност, самостоятелни от държавния надзор, като разрешава достъп само посредством транспарантни правосъдни заповеди за наложително събиране на налози.

CBDC

За страдание, разрастването на бюрокрацията е повтаряща се тематика напоследък. Според изследване от 2021 година към 86% от централните банки в международен мащаб изследват цифровите валути на централните банки (CBDC), като 60% опитват, а 14% внедряват пилотни планове.

CBDC имат за цел да укрепят доверието в локалните валути, да поддържат ценова непоклатимост и да подсигуряват сигурни платежни системи. Възникват обаче опасения, че тези валути могат да станат податливи на държавно въздействие, като по този метод понижат публичното доверие.

По време на канадските митинги към 280 банкови сметки бяха замразени по силата на Закона за изключителните обстановки, което повдигна въпроси за евентуална корист с CBDC от страна на бюрократите.

В последна сметка в основата на валутата стои доверието. Съмненията по отношение на честността на държавното управление могат да попречат на публичното приемане на CBDC или на голям брой цифрови валути.

Биткойн

Криптовалути като Биткойн се отличават от цифровите валути, защото разчитат на безспорната система за верификация на блокчейн , осигуряваща присъщо доверие.

Макар че лихвените проценти по спестяванията може да са по-високи, инфлацията понижава действителната им стойност с течение на времето. Запазването на благосъстоянието постоянно включва разпределение на средства в продуктивни активи като акции или недвижими парцели, за които е исторически потвърдено, че поддържат и покачват цената си.

Биткойн и криптовалутите, за разлика от обичайните активи, служат най-вече за спекулативни вложения и предпазване на цената заради лимитираното си предложение. Въпреки това тяхната неустойчивост на контролиране и волатилност ги отличава от активи като златото.

Оценявайки сегашната прелест на Биткойн (BTC) спрямо неговото минало, забележителният капацитет за напредък, следен през предходните години, в този момент може да не е толкоз явен. Задържането на тези активи е обвързвано с риск без присъща рентабилност, в случай че не се употребяват за кредитиране.

Стабилността и световното приемане на щатския $, които се коренят в способността му да съхранява стойност и да улеснява интернационалните транзакции, затвърждават статута му на съществена аварийна валута в света.

Местни валути и долари

Представата за валута, подкрепена от страните от БРИКС , която да заплаши господстващото състояние на щатския $, наподобява неправдоподобна, като се имат поради другите ползи на страните от БРИКС и обширната база от данъкоплатци, подкрепящи щатския $.

Въпреки че Федералният запас на Съединени американски щати дейно ръководи инфлацията, международният запас от щатски долари ненапълно понижа заради появяването на еврото като надеждна валута.

Ако локалните валути се сблъскат с неустойчивост, жителите могат да потърсят леговище в по-стабилни други възможности като щатския $ или еврото за транзакции и опазване на благосъстоянието.

В обозримо бъдеще финансовата агресия може да включва новаторски артикули, улесняващи достъпа до качествени валути и активи, деноминирани в тях. Сложни финансови принадлежности като офшорни валутни транзакции посредством смарт карти или държане на диверсифицирани активи посредством брокерски сметки могат да станат по-разпространени.

Тези усъвършенствани артикули обаче са по-подходящи за опитни вложители и носят присъщи опасности. Поддържането на съответен фонд за незабавни случаи продължава да е от главно значение за множеството хора.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР