Еволюцията на ледената шапка на Гренландия показва по-зелено минало, отколкото

...
Еволюцията на ледената шапка на Гренландия показва по-зелено минало, отколкото
Коментари Харесай

Дори без глобалното затопляне ледовете на Гренландия са били обречени на изчезване

Еволюцията на ледената шапка на Гренландия демонстрира по-зелено минало, в сравнение с се смяташе до момента, както и нестабилно бъдеще. Проучванията демонстрират, че даже без по-нататъшно стопляне е допустимо доста размразяване. Тази обстановка, която надалеч не е местна, ще има световни последствия, в това число повишение на морското ниво. Въпреки това се акцентира незабавната нужда от предприемане на дейности за ограничение на световното стопляне и подготовка за нужното адаптиране.

Гренландия заема все по-значимо място в обширния пейзаж от вести за околната среда. Този голям остров, затрупан най-вече с лед, се трансформира в основен индикатор за изменението на климата. Учените от целия свят с паника следят развиването на ледената шапка, чието размразяване може да има трагични последствия в международен мащаб.

Неотдавна откриватели от няколко университета и интернационалните лаборатории, измежду които Университетът на Върмонт и Държавният университет на Юта (USU), изследваха историята на климата в този район, като използваха данни от лагера Century. Те откриха, че в предишното тук е имало обилни интервали на размразяване, изключително преди 400 000 години. Следователно този регион е извънредно сензитивен. Дори в случай че световното стопляне бъде спряно, забележителна част от ледената завивка на Гренландия може да се разтопи. Това би довело до доста повишаване на морското ниво, което може да има пагубни последствия за крайбрежните региони по света. Работата на откривателите е оповестена в списание Science.

Тук има един нов миг – хората от застрашените райони могат да бъдат изтегляне. Но на процедура всички атомни електроцентрали са издигнати наоколо до вода, нужна за тяхното изстудяване и даже и лекото повишаване на нейното равнище може да има съдбовни последствия.

Свръхсекретен план разкрива предишното на Гренландия

Авторите базират своите открития на разбори на субглациални седименти от Гренландия. Седиментите са извлечени от ледена вътрешност, взета от лагера Century – изследователска станция в северозападна Гренландия с необикновена военна история, датираща от времето на Студената война.

Тами Риттенур, професор в катедрата по геонауки на Университета на Съединени американски щати и съавтор на проучването, споделя, че през 1960 година американските военни започват свръхсекретния план „ Леден червей “ в северозападна Гренландия, който има за цел да сътвори мрежа от мобилни нуклеарни пускови установки под ледената шапка. В рамките на плана учени и инженери са поканени да проведат редица опити като част от високопрофилен „ прикриващ “ план, прочут като Camp Century, с цел да усвоят нужните умения за работа и осъществяване на военни задания под ледовете и в рискови студове.

През 1966 година бункерът и подземните тунели са изоставени заради мощни снеговалежи и нестабилна ледена конюнктура. Пробите от седиментите, взети от дъното на 1200-метровото ледено ядро, извлечени от няколко обекта, са забравени за десетилетия, до момента в който неотдавна не са открити още веднъж.

Риттенур изяснява:

„ Разполагаме с доста малко проби от това, което се намира под ледената шапка на Гренландия, защото множеството експедиции се приключват, когато доближат основата на леда. Тези новооткрити седименти от лагера Century съставляват неповторима и недокосната капсула на времето, отразяваща предишните условия “.

По-зелено минало, в сравнение с се считаше до момента

Леденото ядро – цилиндрична проба от лед и седименти, взета от ледената шапка – разрешава на учените да изследват пластовете лед и седименти, които са се натрупвали в продължение на хиляди години. Всеки пласт съставлява избрана година или интервал от историята на климата в района, сходно на пръстените на дървесен дънер.

Чрез разбор на седиментите в ледената вътрешност, открита на мястото, откривателите съумяват да уточнят, че северозападната част на Гренландия е претърпяла интервал на липса на лед по време на 11-ия стадий от развиването на морските изотопи. Тогава арктическият остров е бил доста по-зелен. Това изобретение е от огромно значение, защото слага под въпрос визиите ни за климатичното минало на Гренландия.

Тами Риттенур отбелязва: „ Винаги сме предполагали, че ледената шапка е останала съвсем непроменена в продължение на близо 2,5 милиона години. Но нашето проучване демонстрира, че тя се е разтопила задоволително, с цел да разреши на мъховете, храстите и жужащите инсекти да порастват по време на междуледниковия интервал, наименуван Етап 11 на морския изотоп, сред преди 424 000 и 374 000 години “.

Миналото на Гренландия, белязано от интервали на доста размразяване на леда, повдига сериозни въпроси за нейното бъдеще. Учените са единомислещи: топенето на ледовете в Гренландия освен е в ход, само че може да се форсира през идващите години.

Риттенур изяснява, че предходното размразяване, което се е случило единствено преди 416 000 години, е настъпило по време на извънредно дълъг интервал на стопляне с умерено високи равнища на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата. Тя прибавя:

„ Тревожното в това изобретение е, че през днешния ден равнищата на CO2 в атмосферата са 1,5 пъти по-високи. Дори в случай че хората ненадейно спрат дейностите си, свързани с отделянето на парникови газове, ще продължим да имаме високи равнища на CO2 в продължение на стотици или даже хиляди години “.

С други думи, огромна част от ледената завивка на Гренландия по този начин или другояче е обречена да се разтопи.

Глобалният проблем

Топенето на ледената шапка на Гренландия не е изолиран проблем, който визира единствено този район. Напротив, то ще има трагични последствия в международен мащаб. Една от най-преките и тревожни последствия ще бъде повишението на равнището на международния океан.

Преди 416 000 години стопляне е довело до повишаване на морското ниво в целия свят с най-малко 1,5 метра. Риттенур отбелязва:

„ Някои от сюжетите, които тествахме, допускат повишаване на морското ниво с до 60 метра спрямо днешния ден “.

Това е по този начин, тъй като ледената завивка на Гренландия е един от най-големите ресурси от сладка вода на планетата. Ако той се разтопи изцяло, морското ниво може да се увеличи с над 7 метра. Дори частичното размразяване може да докара до доста повишение на морското ниво, което да заплаши крайбрежните градове и островните селища по света. Затова е извънредно значимо да се подхващат дейности за ограничение на световното стопляне и да се подготвим за идните промени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР