Еволюцията на живота на Земята щяла за малко да бъде

...
Еволюцията на живота на Земята щяла за малко да бъде
Коментари Харесай

Желязо в океаните на Земята преди един милиард години почти я е лишило от кислород

Еволюцията на живота на Земята щяла за малко да бъде унищожена в зародиш, тъй като основни химични реакции в океаните понижили кислорода на нашата планета, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на в. "Дейли мейл ".

През този интервал, прочут като неопротерозой, кислородът бил създаван посредством фотосинтеза от фитопланктон. Но количеството желязо в океаните се нараснало преди към 800 милиона години, а това понижило способността на фитопланктона да създава О2. Количеството О2 спаднало до към 1 % от сегашните му равнища и едвам достигало за поддържане на живота.

Международен проучвателен екип под управлението на учени от университета в Ексетър оценил ролята, която океаните играят за преуспяване на живота на Земята.

"Химичният състав на океаните през този интервал се е трансформирал и станал богат на желязо - съобщи Ромен Гилбо от Френския център за научни проучвания в Тулуза. - Знаем, че химичните реакции в океана въздействат върху кръговрата на фосфора, само че въздействието на равнищата му по това време до момента не бе изследвано. Като анализирахме океански седименти, установихме, че желязото е било ефикасно за премахване на фосфора от водата. "

"Наблюденията ни навеждат на мисълта за забележителна евентуална вариабилност в концентрациите на атмосферния О2 на Земята, когато тя е била на междинна възраст - разясни Том Лентън от университета в Ексетър. - Сред въпросите, свързани с появяването на комплициран живот, е за какво това не се е случило по-рано. Възможна причина е дефицитът на О2 и хранителни субстанции. Изследването ни демонстрира, че подобен може да е бил казусът през неопротерозоя. Ако равнищата на фосфора спаднат, това може да докара до атмосфера, която е подобаваща за бактерии, само че не и за комплициран живот. Връщане към лимитирано наличие на О2 в атмосферата би обърнало в противоположна посока Голямото оксидационно събитие преди 2,5 милиарда години, когато фотосинтезата на цианобактерии в океаните е снабдила със свободен О2 атмосферата. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР