Еволюционна теория или особености в характера на мъркащите котешки приятели

...
Еволюционна теория или особености в характера на мъркащите котешки приятели
Коментари Харесай

Защо котките обожават кутии и кашони?

Еволюционна доктрина или особености в характера на мъркащите котешки другари ли ги принуждават да се крият във всевъзможни кутии и кашони? Това е въпросът, който не дава мира на разнообразни откриватели.

Поведението на котките несъмнено е необичайно, само че не би трябвало да ни учудва, сподели Габриела Смит, докторант по относително знание на животните в Университета по ветеринарна медицина във Виена.

„ Установяваме, че криенето е форма на комфорт “, споделя Смит.

Това възприятие за комфорт е изключително значимо в стресови обстановки, като да вземем за пример когато улична котка бива хваната и настанена в подслон за първи път.
ВИЖТЕ СЪЩО:

В публикация от 2019 година, оповестена в списание PLOS One, холандски учени означават, че способността на котката да се скрие е от решаващо значение за намаление равнищата на стрес на животинките, които преди малко са пристигнали в подслон за животни.

Изследователите мерят равнищата на стрес при котките, употребявайки неинвазивен тест, който прави оценка равнищата на стрес при котките въз основа на тяхната стойка, мяучене, и равнище на интензивност. Учените също по този начин разкрили, че когато котките са лишени от заслон, те прекатурват всевъзможни кашони, купички и кутийки, с цел да се скрият под тях.

Смята се, че това държание на котките им оказва помощ да заобикалят рискови обстановки.

Друго допустимо пояснение, което не е тествано научно, е, че котките харесват кутии, тъй като по природа са хищници, които обичат да се крият преди да атакуван . В последна сметка, както всеки притежател на котка може да удостовери, домашните котки обичат да употребяват кутии, ъгли и съвсем всяка издигната повърхнина, с цел да се скрият, преди да се нахвърлят върху нищо неподозираща играчка или човек.

Нашите домашни котки не са единствените котки, които обичат кутии. Според наблюденията в зоологическата градина, огромните котки - в това число пуми, лъвове и тигри - обичат да седят и да играят с кутии от всевъзможни размери.

ВИЖТЕ СЪЩО:
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР