Evobeam cube 400 ще помогне за модернизиране на българската мехатроникаEvobeam

...
Evobeam cube 400 ще помогне за модернизиране на българската мехатроникаEvobeam
Коментари Харесай

Уникална апаратура въвеждат БАН и ТУ-Габрово

Evobeam cube 400 ще помогне за модернизиране на българската мехатроника

Evobeam инсталация разрешава да се правят софтуерни действия в стандарт 4.0
(снимка: Igor Terekhov / Evobeam)

Иновативна апаратура за електроннолъчево заваряване и трансформация на материали е въведена в употреба от учени на Института по електроника на Българска академия на науките и Техническия университет в Габрово.

Уникалната инсталация Evobeam cube 400 е финансирана в границите на Център за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии ” по Оперативна програма „ НОИР ”. Инсталацията е изцяло автоматизирана и разрешава да се правят софтуерни действия в стандарт 4.0, обвързван с модернизацията и конкурентоспособността на българската стопанска система.

Апаратурата е част от лаборатория „ Интелигентни технологии, основани на интензивни енергийни потоци ” с ръководирел проф. дфн Петър Петров. В нея ще се правят научно-приложни проучвания в региона на електроннолъчевото заваряване и повърхностна трансформация на метали и сплави за потребностите на мехатрониката.

Дългогодишният опит на учените от института в региона на фундаменталните проучвания при взаимоотношение на интензивни енергийни потоци с материали ще откри реализация при създаване на технологии за електроннолъчево заваряване и повърхностна трансформация на елементи и съставни елементи за машиностроенето, мехатрониката, авиационната и военната индустрия, медицината и други браншове на стопанската система.

Ще се създават технологии за приемане на нови материали и сплави с неповторими физико-механични свойства за разработване на импланти, кардио стендове и други съставни елементи с биомедицинско приложение.

Възможностите на закупеното съоръжение ще бъдат показани на следващия ден в Центъра за подготвеност в ТУ – Габрово от проф. дфн Петър Петров – шеф на Института по електроника на Българска академия на науките.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР