Евгений Пригожин извървя дълъг път след десетилетието си в съветските

...
Евгений Пригожин извървя дълъг път след десетилетието си в съветските
Коментари Харесай

Eдна успешна украинска контраофанзива може да бутне Путин и да издигне Пригожин

Евгений Пригожин извървя дълъг път след десетилетието си в руските затвори за грабежи и други закононарушения и ролята си на кетъринг и непосредствен другар на съгражданина от Санкт Петербург Владимир Путин. Благодарение на връзката си с съветския президент Пригожин съумя да влезе в редиците на баснословно богатите съветски олигарси. А през 2014 година той основа Wagner Group, която изигра основна роля в анексирането на Крим от Русия, написа The Hill.

През идващите години групата Вагнер изигра водеща роля в обезпечаването на оцеляването на режима на Асад в Сирия и установяването на съществена опора в няколко някогашни френски колонии, по-специално Централноафриканската република и Мали, като в същото време интензивно работи с антиправителствените сили в Кот д`Ивоар.

Вечно търсейки нови благоприятни условия за разширение на съветското и личното си въздействие в Африка, през 2023 година силите на Вагнер подкрепяха паравоенните формирования на Суданските сили за бърза поддръжка, водени от генерал-лейтенант Мохамед Хамдан, които се биеха с държавните сили в нещо, което се превръщаше в друго-извън революция в тази страна.

Групата Вагнер в началото имаше релативно строги стандарти за набиране на личен състав. Въпреки това неговият личен състав не можеше да се мери с доста дребните сили на американските морски пехотинци и зелените барети, подкрепени от бойна авиация и безпилотни самолети, които изцяло смазаха бронирана офанзива на силите на сирийския президент Башар ал-Асад и наемниците на Вагнер. Когато борбата завърши, към 300 от нападателите лежаха мъртви на сирийското бойно поле; нито един американец не е потърпевш.

Най-важната роля на групата Вагнер обаче е поддръжката за нахлуването на Русия в Украйна. Наистина, каквито и стандарти да е сложил Вагнер за своите новобранци, изчезнаха, когато Русия стартира нашествието си на 24 февруари 2022 година Пригожин получи позволение да наеме пандизчии, които да служат като пушечно месо за офанзивните интервенции на Вагнер. Частите на групата способстваха за съветските триумфи по-рано във войната, макар че се оповестява, че не са съумели неведнъж да убият украинския президент Володимир Зеленски.

Известни с бруталността си във всичките си предходни интервенции, частите на Вагнер стигнаха даже по-далеч в Украйна. Те не вземаха пленници, убиха всички, които хванаха. Прибягвайки до практики, на практика нечувани от Средновековието, личният състав на Вагнер обезглавява украински бойци и други и ги закача на шипове - в същинския дух на различен Владимир, от 15-ти век, Владимир III от Влашко, по-известен като Влад Цепеш.

Нарастването на известността на групата Вагнер е паралелно с все по-публичната персона на Пригожин. След години на отказване на всякаква връзка с Групата, в края на септември 2022 година Пригожин най-сетне си приписа заслугите за присъединяване в нейното основаване и финансиране на нейните интервенции. Той откри нова централа на Wagner Group в Санкт Петербург. Когато му беше попречено да продължи да набира нови тела в съветските затвори, решение, против което той гневно стачкува и упрекна съветските военни, Пригожин сътвори три нови центъра за набиране на личен състав в спортни клубове в три съветски града.

Пригожин има процъфтяваща активност по връзки с обществеността, която е дейна в обществените медии. Нещо повече, той се трансформира в изострен критик на министъра на защитата Сергей Шойгу и водещите съветски генерали, потвърждавайки, че те са некомпетентни и че неговите сили на Вагнер са повода Русия да реализира някакъв прогрес в Украйна.

Всъщност той твърди, че министерството на защитата е задържало муниции, нужни на неговите сили, с цел да завършат работата в Бахрушина, където са служили като авангард на съветските старания за завладяване на града. Той също по този начин твърди, че щабът на съветското военно командване в Украйна е ням за неговите потребности.

Съвсем неотдавна, на 14 април, Пригожин жигосах съветската " дълбока страна " и прикани за преустановяване на съветската интервенция, заявявайки, че Москва би трябвало да консолидира облагите, които към този момент е постигнала. Изобщо не е ясно по какъв начин Путин, който не сподели никакви признаци на предпочитание да спре своята " специфична военна интервенция ", е реагирал на забележките на хипотетичния си поддръжник. 

Не е ясно и по какъв начин Путин реагира на плануваното от Пригожин основаване на ново " консервативно политическо придвижване ", което, макар че той управлява дружно с основни поддръжници на президента, въпреки всичко може да бъде трамплин за това, което от ден на ден се счита за упоритостите на Пригожин за висок пост.

Пригожин към момента се счита за непосредствен съдружник на Путин. Но това може да се промени, в случай че предстоящата украинска пролетна контраатака се окаже сполучлива. В подобен случай Пригожин може да изглади разликите си с многочислените недоволни генерали, които Путин уволни. И тогава някогашният пандизчия, ресторантьор, олигарх и финансист на Вагнер може да провежда личното си издигане до президентския кабинет, който заема неговият някогашен другар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР