Евгений Пригожин има много роли: осъден престъпник и продавач на

...
Евгений Пригожин има много роли: осъден престъпник и продавач на
Коментари Харесай

Асошиейтед прес: Какво е намислил Готвачът на Путин с изявления за намеса в САЩ?

Евгений Пригожин има доста функции: наказан нарушител и продавач на хот-дог, притежател на първокласен ресторант в Санкт Петербург и собственик на преференциални държавни контракти за кетъринг, създател на наемна военна мощ, участваща в разнообразни съветски спорове , написа " Асошиейтед прес ".

През годините Пригожин се пробва да не притегля внимание, само че през последните месеци 61-годишният бизнесмен, обвързван с съветския президент Владимир Путин, става все по-публичен с активността си, изключително по отношение на 8-месечната война на Москва в Украйна.

Тази седмица той притегли още веднъж вниманието, като призна присъединяване си - което преди беше отречено - в събитията, които привлякоха вниманието на американски чиновници: интервенция в американските избори.

" Готвачът на Путин "

Пригожин и Путин са родени в Ленинград, в този момент прочут като Санкт Петербург. През последните години на Съветския съюз Пригожин е излежал в пандиза - 10 години по лично самопризнание - макар че не споделя защо.

След това той има будка за хотдог, а по-късно и първокласни заведения за хранене, които привлякоха интереса на Путин. В първия си мандат съветският водач заведе тогавашния френски президент Жак Ширак на вечеря в един от тях.

" Владимир Путин видя по какъв начин построих бизнес от павилион, той видя, че нямам нищо срещу да прислугвам уважаемите посетители, тъй като те бяха мои посетители ", спомня си Пригожин в изявление, оповестено през 2011 година

Неговият бизнес се уголемява доста до кетъринг и обезпечаване на учебни обеди. През 2010 година Путин оказа помощ за откриването на фабриката на Пригожин, която беше издигната с великодушни заеми от държавна банка. Само в Москва неговата компания " Конкорд " завоюва милиони долари в контракти за обезпечаване на храна в държавните учебни заведения. Той също по този начин провежда кетъринг за събития в Кремъл в продължение на няколко години - което му печели прозвището " Готвачът на Путин " - и е предоставял кетъринг и комунални услуги на съветската войска.

През 2017 година опозиционерът и герой против корупцията Алексей Навални упрекна фирмите на Пригожин в нарушение на антитръстовите закони, наддавайки за към 387 милиона $ в контракти на Министерството на защитата.

Военна връзка

В продължение на години медийни отчети и западни чиновници свързваха Пригожин с съветски частен боен реализатор " Вагнер ", наемна мощ, за която се твърди, че е взела участие в спорове в Либия и Сирия, както и в невидими военни интервенции в най-малко половин дузина африкански страни. Групата също е изиграла значима роля в боевете в Украйна.

Пригожин постоянно е отричал да има нещо общо с Вагнер. Но през септември той призна, че е създател на " Вагнер " в изказване в обществените медии, оповестено от пресслужбата на неговите компании. Той сподели, че когато избухнаха боевете в Източна Украйна сред подкрепяните от Русия сепаратисти и силите на Киев през 2014 година, той се пробва да " събере група (от бойци), която да отиде (там) и да пази руснаците ".

Той също по този начин призна, че Вагнер " защитаваше сирийския народ, други нации на арабските страни, африканци в неравностойно състояние и латиноамериканци ".

Наскоро се появи видео на мъж, наподобяващ на Пригожин, който посещава съветски затворнически колонии, с цел да набира пандизчии да се бият в Украйна. Попитан за тези визити, той не удостовери или отхвърли непосредствено, а единствено сподели посредством пресслужбата си, че в миналото е бил в пандиза и по тази причина е бил в редица затвори.

Пригожин също по този начин приказва за построяването на " линия на Вагнер " — система от окопи и противотанкова отбрана — в Луганск, една от четирите украински провинции, нелегално анексирани от Москва през септември и основаването на центрове за образование на отбранителни милиции в Русия Белгородска и Курска области, които граничат с Украйна

" Вагнер " също откри бизнес център в Санкт Петербург а самоувереност и Пригожин се похвали, че това ще се трансформира в платформа за увеличение на " отбранителните качества " на Русия, като даде обещание да се разшири и на други места, в случай че успее.

Намеса в изборите

През 2018 година Пригожин и дузина други съветски жители и три съветски компании бяха упрекнати в Съединени американски щати в провеждането на загадка акция в обществените медии, целяща разпалване на различия и делене на американското публично мнение преди президентските избори през 2016 година, извоювани от републиканеца Доналд Тръмп. Те бяха упрекнати като част от следствието на специфичния прокурор Робърт Мълер за съветска интервенция в изборите. По-късно Пригожин беше глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

След повдигането на обвиняването организация " РИА Новости " го цитира да споделя, в очевидно саркастична забележка: " Американците са доста впечатлителни хора; те виждат това, което желаят да видят. Отнасям се с огромно почитание към тях. Изобщо не се дразня, че съм в този лист. Ако желаят да видят дявола, дано го видят. "

През 2020 година Министерството на правораздаването реши да отхвърли обвиняванията против две от компаниите, Concord Management and Consulting LLC и Concord Catering, заявявайки, че са завършили развой против корпоративен ответник без наличие в Съединени американски щати и без изгледи за свястно наказване, даже в случай че бъде наказан евентуално ще разкрият чувствителни принадлежности и техники на правоприлагането.

През юли Държавният департамент предложи премия до 10 милиона $ за информация за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати, в това число за Пригожин и Агенцията за интернет проучвания, фермата за тролове в Санкт Петербург, за която неговите компании бяха упрекнати, че финансират.

Пригожин отхвърляше да е забъркан в каквото и да било от това - до понеделник, навечерието на междинните избори в Съединени американски щати. Пресслужбата на една от неговите компании разгласява в обществените мрежи негов отговор на въпрос на съветска медия по отношение на изказванията за сходна интервенция.

" Господа, ние сме се намесвали, пречим и ще се намесваме. Внимателно, точно, хирургично и по нашенски метод, както знаем ", се споделя в отговора. " По време на нашите прецизни интервенции ще премахнем и двата бъбрека, и черния дроб едновременно. "

Някои съветски държавно финансирани медии дефинираха думите му като подигравка.

В отговор Белият дом го назова " прочут неприятен артист, който е бил глобен от Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз ", а представителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че " смелото самопризнание на Пригожин, в случай че не друго, наподобява просто демонстрация на безнаказаността, на която се радват мошениците и доближените при президента Путин и Кремъл ".

Пригожин реагира на забележките на Прайс на британски, като сподели, наред с други неща, че Съединени американски щати се " месят жестоко " в изборите по света от десетилетия.

Сарказъм или тикане и реклама на личността му?

Независимо дали е саркастична или не, забележката притегли огромно внимание на Запад. Това също по този начин подхрани спекулациите, че той търси по-голяма роля на политическата сцена в Русия.

Пригожин сподели посредством своята пресслужба, че не възнамерява да " формализира политическия си статус по никакъв метод.... И в случай че ми предложат това, мисля, че ще откажа. "

Той се причисли към чеченския президент Рамзан Кадиров, в обществените рецензии на московското военно управление за воденето на войната.

Някои медийни отчети допускат, че въздействието на Пригожин върху Путин нараства и той търси изтъкнат политически пост. Но анализатори предизвестиха да не се надценява политическото му значение.

" Той не е една от околните фигури на Путин или поддръжник ", сподели Марк Галеоти от " Юнивърсити колидж " в Лондон, който е експерт по въпросите на съветската сигурност.

" Пригожин прави това, което Кремъл желае и се оправя доста добре за себе си в процеса. Но това е работата - той е по-скоро част от личния състав, в сравнение с част от фамилията ", сподели Галеоти.

Анализаторите споделят, че въздействието на Пригожин е повишено, само че остава много лимитирано.

Татяна Становая, създател на самостоятелния мозъчен концерн R.Politik, в неотдавнашен пост в Telegram назова Пригожин " авторитетен по собствен метод ".

Въпреки че Пригожин отхвърля това, Становая сподели, че се среща постоянно с Путин, изключително в последно време. Тя добави, че той има тесни връзки с избрани служби за сигурност и " с някои от функционалностите си той даже може да претендира за ролята на частна специфична работа на Путин ", написа Становая.

Тя обаче означи, че неговото въздействие " в действителност е мощно пресилено на Запад " и е лимитирано до " тясна и особена " ниша.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР