Евгений Пригожин години наред е ключова фигура в Русия. Частната

...
Евгений Пригожин години наред е ключова фигура в Русия. Частната
Коментари Харесай

Евгений Пригожин, продавачът на хот-дог, който заби нож в гърба на Путин

Евгений Пригожин години наред е основна фигура в Русия. Частната му войска " Вагнер " взе участие във войната против Украйна. Но всичко се трансформира след неговия протест против военното управление. Путин го назовава изменник. Два месеца по-късно съветските управляващи афишират Пригожин за жертва на самолетна злополука.

Частен аероплан на „ Вагнер “ с 10 души на борда на 23 август. В листата с пасажерите се оказа и Евгений Пригожин.

Властите в Русия не показаха евентуална причина за злополуката. Държавната „ Росавиация “ заяви, че е почнала следствие на случая.

Пригожин е някогашен пандизчия, който трансформира печеливш ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург в още по-доходонoсна връзка с Кремъл. На Запад той се прочу със основаването на фабрика за тролове в интернет, която беше упрекната в опит за манипулиране на гласоподаватели по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Неговата частна военна компания „ Вагнер “ обаче е това, което го трансформира в основен състезател във вътрешната и външната политика на Русия. Той изпращаше жестоката си войска от наемници да води война от името на Кремъл в Сирия, Либия и Украйна .

След началото на съветската инвазия на украинска земя през 2022 година той се утвърди като сериозен критик на метода, по който Москва води войната. Тази кофронтация докара и до в края на юни 2023 година

Бунтът, който Владимир Путин назова „ нож в гърба “, беше къс. Продължи по-малко от два дни, само че се трансформира в най-голямото предизвикателство пред съветския президент в 23-те години, в които стои отпред на страната.
От хот-дог до „ готвача на Путин “
Пригожин е роден през 1961 година в тогавашния Ленинград, през днешния ден Санкт Петербург. Отгледан е от майка си, която работи в болница, с цел да устоя него и баба му, откакто татко му умира. Като младеж тренира ски северни дисциплини в профилирано спортно учебно заведение.

В последна сметка се връща в Ленинград. Там е хванат и наказан за кражба. Това е първото му от поредност от все по-сериозни закононарушения, в това число въоръжен обир и трафик на малолетни. Лежи в пандиза към 9 години.

Излиза на независимост през 1990 година, когато Съветският съюз минава през промените на перестройката на Михаил Горбачов . Заедно с втория брачен партньор на майка си отваря верига павильони за хот-дог, които по думите му са доста сполучливи.

„ Печелех по 1000 $ на месец и имаше планини от рубли. На майка ми ѝ беше мъчно да ги брои “, споделя Пригожин в едно от редките си ранни изявленията от 2011 година пред петербургско списание.

По-късно влага и работи във верига супермаркети „ Контраст “ , които са благосъстоятелност на негов някогашен съученик.

Не е ясно по кое време Пригожин и Путин стартират взаимоотношенията си, само че като разрастващ се бизнесмен бъдещият началник на „ Вагнер “ евентуално се е срещал с бъдещия президент при започване на политическата му кариера. Тя стартира в кметството на Санкт Петербург, когато там ръководи Анатолий Собчак .

Путин и Пригожин се сприятеляват.

По данни на Медуза Пригожин влиза в ресторантьорския бизнес с различен от съдружниците в „ Контраст “ в края на 90-те. Заедно отварят ресторанта „ Старая Томожня “ , който бързо се трансформира в един от най-реномираните в града. След това обновява остарял риболовен транспортен съд и го трансформира в друго известно място за ястие – „ Новий остров “ . Там през 2001 година Путин води френския президент Жак Ширак , а по-късно и американския президент Джордж Буш-младши .

Ретсорантьорският бизнес се разраства, откакто Пригожин прибавя и кетъринг услуга. Започва да доставя храна за учебни заведения, лечебни заведения и затвори, само че последователно минава към влиятелни събития като встъпването в служба на Дмитрий Медведев като президент през 2008 година Договорите за кетъринг за Кремъл и съветския хайлайф му печелят прозвището „ готвача на Путин “.

През 2006 година Пригожин сервира вино на Джордж Буш-младши и брачната половинка му Лаура по време на вечеря, на която хазаин е Путин.

Той получава и рентабилен контракт от Министерството на защитата за доставка на храна за съветските военни. По-късно, когато Сергей Шойгу оглавява защитата на Русия, договорът е преустановен – една от вероятните аргументи за ненавистта на Пригожин към Шойгу.
Наемниците и троловете
Кога е сложено началото на частната войска „ Вагнер “ е незнайно. Наблюдатели показват като евентуално нейно рождение войната в Сирия. Там Русия бързо, а в последна сметка и сполучливо се намесва на страната на правителтството на Башар Асад.

Още тогава бойците на „ Вагнер “ са упреквани в зверства и евентуални военни закононарушения. Наемниците се появяват още в Судан и Централната Африканска Република. Там компании, свързани с Пригожин, печелят доходоносни контракти, свързани с извличането на злато и минерали.

През 2014 година „ Вагнер “ се включва в доставките и финансирането на конфликтите в Източна Украйна след противозаконното анексиране на Крим. Години наред Пригожин е свързван с финансирането на частната войска, само че едвам през 2022 година той признава, че е неин притежател.

През септември 2013 година съветски публицисти стартират да изследват компания, учредена в северозападните околности на Санкт Петербург под името Агенция за интернет проучвания и по-късно наречена „ Руската фабрика за тролове “ . Тя е владеене на компанията на Пригожин “Конкорд ” и беше уличена, че наема хора, които основават голям брой онлайн профили в обществени мрежи за разпространяване на дезинформация и въздействие.

През 2018 година, две години след президентските избори в Съединени американски щати, извоювани от Доналд Тръмп, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна Пригожин и 13 други руснаци в скрит план за осъществяване на изборна машинация и издаде заповед за неговия арест.

През ноември 2022 година, дни преди изборите за Конгрес на Съединени американски щати, Пригожин се похвали и с тези си дейности.

„ Господа, ние се намесихме, намесваме се и ще се намесваме. Внимателно, точно, с хирургическа акуратност и по нашия си метод, както си знаем “, сподели той.
Войната в Украйна и протестът
Войната в Украйна даде максимален искра на звездата на Пригожин. До това се стигна поради първичния неуспех на упованието на бърза и безапелационна победа на съветската войска и завладяването на Киев още в първите дни на войната.

Именно на фона на тежките проблеми с доставките, дейностите на бойното поле и огромните загуби на формалната войска бойците на „ Вагнер “ получиха доста значима роля. Те бяха измежду главните сили по време на обсадата на Мариупол, както и на тежките борби при Бахмут, Северодонецк и Лисичанкс .

Той наложи насилието и всяването на боязън като главен прийом за поддържането на лоялността на бойците. Във видео, което закупи огромна известност, се вижда убийството на съветски боец с чук. Предполага се, че боецът е опитал да избяга от Украйна.

Въпреки привидната си по-голяма резултатност на фронта, бойците на „ Вагнер “ търпяха и доста загуби. Това докара и до водещата роля на Пригожин за рекрутирането на бойци, част от които бяха привлечени от пандизите. В същото време той стана най-големият критик на Сергей Шойгу и военното управление в Кремъл, което непрекъснато наскърбяваше, предизвикваше и даже заплашваше.

Пригожин не спря с рецензиите макар признатото особено законодателство, което ги криминализира.

Заплахите доближиха връхната си точка в края на юни, когато Евгений Пригожин стартира своя кратковременен протест. На 23 юни той изтегли бойците си от Украйна, влезе на съветска територия и разгласи поход към Москва. Бунтът завърши за по-малко от два дни, а членове на „ Вагнер “ и командирът им отпътуваха за Беларус.

Всичко това изглеждаше отминало. До полета на 23 август, аварирал на север от Москва.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР