Евгени ГАВРИЛОВРегионалният министър Гроздан Караджов откри вчера не една, а

...
Евгени ГАВРИЛОВРегионалният министър Гроздан Караджов откри вчера не една, а
Коментари Харесай

Още 50 години

Евгени ГАВРИЛОВ

Регионалният министър Гроздан Караджов откри през вчерашния ден не една, а две Америки едновременно. Според първата, станалото нарицателно магистрално строителство по време на ГЕРБ не е било подсигурено с задоволително финансиране и страната занапред още веднъж ще би трябвало да търси и обезпечава милиарди за завършването на плановете. Освен това се оказа, че изказванията и тупането в гърдите на досегашния министър председател Бойко Борисов за 2024 година като краен период за завършването на автомагистрала " Хемус " отиват в небитието.

Във втория си мандат държавното управление на Борисов замрази " Хемус ". След това бе написана тактика за възкръсване на Северозапада. Тя обаче по едно време се загуби в небитието дружно с " Хемус ", с цел да пристигна краят на 2018 година Тогава Той строи кметовете на общините по трасето на пътя и благосклонно разгласи, че дава 1,4 милиарда лева, с цел да обезпечи необратимото финансиране на автомагистралата. Всички градоначалници благодариха, както и на Тодор Живков не биха благодарили.

Зад това " необратимо " финансиране обаче двете служебни държавни управления и сегашният постоянен кабинет разкриха такива нарушавания и неразбории, от които на човек може да му настръхне косата.

Дострояването на автомагистрала " Хемус " действително стартира по времето на третия мандат на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". За задачата на два пъти държавното управление на Бойко Борисов отпусна общо към 2,7 милиарда лв.. Средствата бяха заделени в специфична сметка в Българска народна банка. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разпореди построяването на държавната компания " Автомагистрали " с вътрешно възлагане (in house поръчка). Тя, защото няма задоволително хора и техника, го превъзложи на строителни компании с контракти за доставка на техника, материали и характерни действия (наемането на хората). По този метод бе заобиколен Законът за публичните поръчки.

Вчера се разбра обаче, че сега държавната компания " Автомагистрали " има единствено 2 милиона лв. по сметките си.

Освен това и автомагистрала " Струма " е доста надалеч от край поради сектора в Кресненското дефиле. И въобще не е несъмнено, че ще може да разчита на евросредства - съвсем на всички места има големи закъснения с одобряването на планове, екооценки, устройствени проекти и отчуждения. За сметка на това обаче службите засякоха милиони, изнасяни в сакове за чужбина. Стигна се даже до такава степен настоящето държавно управление да желае ексклузивен закон, с цел да може автомагистрала " Хемус " да бъде приключена по някакъв метод.

Реалните благоприятни условия за излаз от обстановката са две. Едната е да се прекратят всички подписани контракти сред " Автомагистрали " и частните компании за градежа на " Хемус " и да се разгласят публични поръчки. Появиха се информации, че сходни процедури към този момент са почнали. Другият вид е " Автомагистрали " сама да довърши плана, за което обаче, както наподобява, ще би трябвало още половин век. Както е известно, първата копка на " Хемус " е направена през 1974 година

А на какво ли ще замирише, в случай че някой се разрови към различен обичан план на ГЕРБ - газовата връзка с Гърция? Никой не знае. Поне към този момент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР