Evergrande: Разтревожените китайски купувачи на жилища се тресат от кризата

...
Когато си помисля за това, плача, казва г-жа Гуо за
Коментари Харесай

"Когато си помисля за това, плача", казва г-жа Гуо за дома, който е купила. „Трудно е и съжалявам за сина си и за себе си.“

През 2021 г., само месеци преди китайският имотен гигант Evergrande да покаже първите признаци на криза, Гуо Тиенран (чието име е променено при поискване) и нейният съпруг купиха апартамент в плана за единственото си дете от най-продавания предприемач.

Двойката , наближаващи 60-те, бяха пестеливи, за да си позволят 30 000 долара (£24 500) първоначална вноска за апартамента, който все още не беше построен. Те ухапаха куршума, обещавайки да използват 75% от доходите си, за да платят ипотеката.

"Искахме да помогнем на сина си, да му дадем място започнете, след като той завърши колеж“, каза г-жа Гуо пред BBC по-рано този месец. Но само месеци след покупката им фасадата на Evergrande започна да се напуква.

В Хънан, централната китайска провинция, където бяха купили дома, строителните работи спряха .

"Видяхме как се изгражда основната рамка и изведнъж чухме, че Evergrande пада. След това строителството спря миналата година", казва тя.

Защо да ме е грижа, ако Evergrande се срине?

През септември 2021 г. Evergrande не успя да изплати повече от 100 милиона долара на офшорни кредитори. По това време беше изчислено, че фирмата има повече от 1,5 милиона недовършени жилища. Дефолтът извади на светло кризата с недвижимите имоти в Китай, която продължава да се разраства две години по-късно. Фалиралата фирма прекара последните 18 месеца в опити за сделка за възстановяване, но новината тази седмица, че нейният основател Хуи Ка Ян и други висши ръководители са били задържани от полицията, поднови тревогата за нейното бъдеще.

"Използвах част от пенсионните си пари за първоначална вноска. Ще изплащаме ипотеката за следващите 30 години", казва г-жа Гуо, която първоначално й беше казано, че ще получи ключовете до декември тази година.

Но с нарастването на жилищната криза в Китай нарастват и страховете й: „Ние не искаме в крайна сметка няма нищо“, каза тя.

Това е притеснение, споделяно от толкова много други, които са вложили спестяванията си в нов дом – че мечтите им са се сбъднали разрушен с булдозер.

Това, което засилва притеснението е, че Evergrande не е единственият предприемач на недвижими имоти в големи проблеми. Друг имотен гигант, Country Garden, отчете рекордна загуба от 6,7 млрд. долара за полугодието. Анализатори изчисляват, че е продал един милион жилища, които все още не са завършени.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР