Evergrande Group, един от най-големите строителни предприемачи в Китай, е

...
Evergrande Group, един от най-големите строителни предприемачи в Китай, е
Коментари Харесай

Китайският строителен гигант Evergrande обяви фалит

Evergrande Group, един от най-големите строителни бизнесмени в Китай, е подала молба за оповестяване в неплатежоспособност в съд в Ню Йорк, заяви Блумбърг. Като част от глава 15 от закона за несъстоятелността в Съединени американски щати, молбата би трябвало да разреши на компанията да отбрани локалните си активи от кредиторите, до момента в който работи по договорка за преструктуриране в други страни. В документа се загатват процедури за преструктуриране в Хонконг и на Каймановите острови, наред с други.


Някога най-голямата компания за недвижими парцели в Китай, Evergrande е във финансови усложнения от септември 2021 година насам. През декември същата година компанията изпадна в техническо несъблюдение след две поредни просрочия на заеми. По това време дългът ѝ се оценяваше на 305 милиарда $, а строителният бизнесмен трябваше да продаде някои активи заради опасността от фалит. През април 2023 година Evergrande се споразумя с група задгранични кредитори да преструктурира дълга си. Общите загуби на бизнесмена през 2021-2022 година възлизат на 81 милиарда $.

Секторът на недвижимите парцели в Китай продължава да е в безпорядък. Големите строителни бизнесмени, в това число Evergrande, не съумяват да завършат жилищните планове, което провокира митинги и „ протест на ипотеките “ от страна на купувачите на жилища.

По-малките компании не изплащат заеми или имат проблеми с набирането на парични средства, откогато държавното управление вкара строги ограничавания на кредитирането през 2020 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР