Еверест, наричан още Върхът на света, е мечта за мнозина

...
Еверест, наричан още Върхът на света, е мечта за мнозина
Коментари Харесай

Еверест мирише - защо и какво решението

Еверест, именуван още Върхът на света, е фантазия за мнозина почитатели на мощните чувства и алпинизма. Въпреки огромната комерсиализация в последните години, към момента коства доста да изкачиш най-високия връх и сигурно това не е прекарване за всеки. Доказателството са десетките трупове, които остават вечно по скатовете на планината. Но, става известно, има и други отпечатъци от огромния интерес, които също стартират да се трансформират в проблем.
 Зара Шифра - 4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите до базовия лагер на Еверест
4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите и стигна до базовия лагер на Еверест

Нов международен връх, заслужен за удивление

По време на дейния сезон на изкачванията планинарите прекарват по-голямата част от времето си в базовите лагери по пътя към върха, за да могат да се климатизират към изискванията, атмосферното налягане и температурите. В тези лагери има специално обособени тоалетни, където фекалиите се събират в огромни съдове.

Но човек има своите физиологични потребности не само когато има положителни условия. И по време на преходите си в планините постоянно се случва туристите да ги облекчават където намерят. А доказателства за това се виждат навсякъде по скатовете. И още по-притеснителното е, че в подножието на към този момент се носи и много неприятна миризма, настояват локалните.
 Снимка 653162

От организацията Sagarmatha Pollution Control Committee пресмятат, че от първия базов лагер в подножието на планината до последния най-високо има над три тона човешки изпражнения, което е в действителност огромно количество. А почистването на планинските скатове от каквито и да било боклуци е в действителност комплицирана и скъпа задача, изключително в по-високите елементи, разяснява BBC.

Именно по тази причина се постанова използването на незабавни ограничения срещи човешката активност. Всички, тръгнали нагоре към най-високия връх, ще би трябвало да носят със себе си биоразградими торбички, съдържащи специфични химикали, в които да събират изпражненията си - тъкмо както правим с кучетата, когато ги извеждаме на разходка. 
 Андреа Ланфри - италианецът, който изкачва Еверест с два ампутирани крайника
Как се изкачва Еверест без крайници

Историята на Андреа Ланфри

По този метод организаторите на походите се надяват да спрат превръщането на Еверест в " отворена тоалетна " - събитие, което е още по-видимо при съществуването на по-малко сняг с всяка последваща година. За идващия деен сезон на изкачванията, който стартира през март, към този момент са поръчани над 4000 торбички, които да служат на записаните 400 катерачи и 800 индивида екип, който ще бъде с тях. На всеки човек се падат по две торбички, които могат да се употребяват пет-шест пъти.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР