Евентуалното отстраняване на Русия от участие в Съвета по правата

...
Евентуалното отстраняване на Русия от участие в Съвета по правата
Коментари Харесай

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН


Евентуалното премахване на Русия от присъединяване в Съвета по правата на индивида (СПЧ) може да има разрушителни последствия за Организация на обединените нации като цяло, сподели в сряда Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в международната организация, представен от ТАСС.

Общото заседание на Организация на обединените нации в границите на специфичната сесия за Украйна на 7 април ще гласоподава проекторезолюция на Съединени американски щати и други западни страни за прекъсване на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида. " Това е знакова стъпка на Съединените щати и техните съдружници, която рискува да има разрушителни последствия за системата на Организация на обединените нации. Тази обстановка разкрива по-обща картина: западните страни желаят да подкопаят институциите на Организация на обединените нации под прикритието на наказване на Русия ", написа той в своя Telegram-канал.

" По този метод те (западните страни) рискуват да унищожат основата на сегашната многостранна система, която се появи след Втората международна война и която предпазва света от Трета международна война ", добави той.

Руският посланик означи и " крайния цинизъм " на идния избор, поради обстоятелството, че Съединени американски щати се отдръпнаха от СПЧ през 2018 година и се върнаха там единствено три години по-късно. " Не би трябвало да забравяме, че единствено преди няколко години Съединените щати подцениха СПЧ, отдръпнаха се от него и поредно омаловажиха ролята му, тъй че Съединени американски щати не могат да се смятат за герой за идеята на СПЧ ", акцентира Полянски.

СПЧ на Организация на обединените нации се състои от 47 членове, които се избират от целия състав на страните от международната организация за три години. Една страна може да бъде избирана в СПЧ за не повече от два поредни мандата. Решението за преустановяване на участието на Русия ще се ползва единствено за актуалната ротация, т.е. до приключването на сегашния мандат на Руската федерация в Съвета през 2023 година

Припомняме, че по време на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в режим на видеоконференция той изиска Русия да бъде изключена от този Съвет, който се явява висш орган на Организация на обединените нации. Там Русия, дружно със Съединени американски щати, Франция, Англия и Китай, е непрекъснат член с право на несъгласие. Това е открито още с образуването на Организация на обединените нации и в последствие САЩ обявиха, че не виждат опция това да бъде направено, само че за сметка на това ще се опитат да провеждат изключването на Русия от СПЧ. За да стане това, сходна резолюция би трябвало да бъде подкрепена от 2/3 от страните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР