Евентуално рязко увеличение на основните лихви от Федералния резерв (Фед)

...
Евентуално рязко увеличение на основните лихви от Федералния резерв (Фед)
Коментари Харесай

Как повишаването на основните лихви в САЩ води до риск от неплатежоспособност на други страни

Евентуално внезапно нарастване на главните лихви от Федералния запас (Фед) на Съединени американски щати носи високи опасности от несъблюдение на отговорностите по заплащане на външния дълг за стопански системи, които имат по едно и също време високи бюджетен недостиг и търговски недостиг. От огромните страни такава, (засега евентуална) заплаха има за Индия, следвана от десетки страни в Африка и Латинска Америка. Това разяснява за организация Прайм Андрей Кочетков, водещ анализатор в крупна финансова компания.

По думите му, " казусът на външния дълг, деноминиран в щатски долари, е освен в размера му, само че и в нуждата от неговото обслужване. Практиката на ръководство на държавните финанси, планува и опция за рефинансиране на предходни отговорности. Ако в избран миг страната не е в положение да изплати своя външен дълг напълно, то тя може още веднъж да вземе средства за покриване на настоящите заплащания ", показва финансистът.

През последните 15 години такива заеми се отпускат при относително ниски лихви. Сега обаче, на фона на стягането на паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати, тези заеми стават доста по-скъпи. Фактически, с цел да се рефинансира предходният дълг, е належащо да се вземат пари назаем при още по-висока рента. А това доста оскъпява обслужването на дълга, както и усилва номиналния му размер.

Така, колкото по-високи са главните лихви в Съединени американски щати, толкоз по-голям и безценен за обслужване става външният дълг на страните.
 Конгресът на Съединени американски щати: Възможно е изпадане в несъстоятелност, в случай че не се вдигне
Конгресът на Съединени американски щати: Възможно е изпадане в несъстоятелност, в случай че не се вдигне " тавана " на държавния дълг

Разходите за обслужване на държавния дълг на Съединени американски щати нарастват доста

Така за стопански системи с ( доста ) негативен търговски баланс, обслужването на дълга става неустойчиво. Това важи изключително за тези страни, които имат двоен недостиг - на бюджета и при външната търговия, което не им разрешава да имат чисти парични потоци " на плюс ".

" Днес има десетки страни в посоченото (незавидно) финансово състояние, като се стартира от Индия. Следват страни от Африка и Латинска Америка - описът е дълъг ", акцентира Кочетков.

Повишаването на главните лихви от Фед за тези страни обаче не е единственият проблем. Поскъпването на $ води до понижаване на цените на експортните артикули от проблематичните страни. Техните доходи за единица продукция понижават, а разноските им порастват.

Експертът показва като образец обстановката в Шри Ланка, чиято стопанска система претърпя огромен потрес поради високите цени на енергоносителите и храните. В същото време, туристическият бранш, който преди формираше обилни доходи, беше обиден от пандемията.
 Задават ли се нови
Задават ли се нови " валутни войни "

Кои са евентуалните участници в тях

Единствената " рецепта " за отбягване на дългови и валутни разтърсвания е да се живее съгласно опциите и страните да развиват личната си стопанска система, което ще понижи зависимостта от външно финансиране и/или импорт на артикули. Обаче този метод надалеч не всяка страна би съумяла да го приложи (по разнообразни причини), счита финансистът.

Най-често държавните управления се лимитират до съкращанате на бюджетните разноски и повишение на налозите. Но без развиване на стопанската система това води до понижаване на бизнес интензивността и понижаване на приходната база за бюджета, което усложнява обслужването на дълга в бъдеще, обобщава анализаторът.
 Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?
Приближава ли (крупна) дългова рецесия в света?

И казусът не е единствено в обслужването на дълга
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР