Евентуално приемане на Украйна в НАТО ще има много, много

...
Евентуално приемане на Украйна в НАТО ще има много, много
Коментари Харесай

Кремъл: Украйна в НАТО? Ще има „много, много негативни последствия“

Евентуално приемане на Украйна в НАТО ще има „ доста, доста отрицателни последици “ за европейската сигурност и ще изиска от Русия „ разбираема реакция “, съобщи през днешния ден прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, Дитрий Песков, представен от ТАСС.

Той приказва пред публицисти преди годишната среща на върха на алианса на следващия ден и вдругиден в литовската столица Вилнюс.

„ Известна ви е изцяло ясната и поредна позиция на Руската федерация за това, че едно участие на Украйна в НАТО ще докара до доста, доста отрицателни последствия за така и така полуразрушената архитектура на сигурността в Европа и ще съставлява опасност за нашата страна. И по тази причина ще се наложи нашата задоволително разбираема и твърда реакция “, сподели представителят на Кремъл.

Песков уточни, че Украйна се пробва да въздейства на всички по тематиката за влизането й НАТО.

„ Наясно сме, че сега се носят едни много оживени полемики измежду страните членки на алианса, и то в навечерието на срещата на върха. Към протичащото се има разнообразни гледни точки. Знаем, че режимът в Киев се пробва да въздейства на всеки с най-различни начини, с цел да може колкото се може повече страни в навечерието на събирането си да заявят своята взаимност по този въпрос “, акцентира Песков.

Прессекретарят на Путин обърна внимание и на случая с връщането в Украйна на командирите на батальона „ Азов “ от страна на Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Що се касае до връщането на главатарите на „ азовците “, да – това е нарушаване на настоящото съглашение и ние ще обсъдим това с турската страна, както, в действителност, и към този момент започнахме да го вършим – съобщи Дмитрий Песков. – Много е значимо, че – за разлика от редица страни от по този начин наречения групов Запад – Турция съхранява разговора си с нас и го поддържа на високо равнище по високите етажи. Ние ще използваме каналите на този разговор, с цел да можем, преди всичко, да изясним нашата позиция и, несъмнено, ще имаме поради тази обстановка при идващите си съглашения в разнообразни области. “

Същевременно Песков означи, че предаването на Украйна на намиращите се на турска територия командири на батальона „ Азов “, неразрешен в Русия и разгласен от Москва за терористична организация, няма да попречи на плана за взаимен газов хъб сред Русия и Турция. Според прессекретаря на Путин връзките сред Москва и Анкара са „ многостранни “ и икономическото съдействие „ ще продължава взаимоизгодно. „ По избрани въпроси обаче имаме различия “, уточни той.

„ Турция е съвременна страна и има безспорното право да развива връзки с която и да било страна, в това число и с Украйна – сподели Песков. – Разбира се, ние се надяваме, че тези взаимоотношения няма да бъдат ориентирани против нас. “

Във връзка с днешното изявлението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че чака съветският водач Владимир Путин да посети Турция през август, представителят на Кремъл съобщи, че „ дата не е насрочвана “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР