Евентуално през април или юни 2021 г може да се

...
Евентуално през април или юни 2021 г може да се
Коментари Харесай

Оферти за АЕЦ Белене – евентуално април-юни 2021 г.

Евентуално през април или юни 2021 г може да се чакат предложения от страна на показалите интерес да са стратегически вложител в дострояването на АЕЦ " Белене ", само че пред плана има политически риск поради идните през идната пролет парламентарни избори. Това разяснява в Плевен ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов (ГЕРБ), който се включи в осведомителната среща " Как ще се промени Северна България с АЕЦ - Белене? ".

Заради ковид планът, за която до края на май трябваше да има обвързващи предложения, е подложен па пауза. В средата на юни енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че следва да се беседва с петимата, декларирали интерес, по кое време ще имат опция да се срещнат на място в НЕК с цялостната документи на плана, с цел да се реши какъв ще е новият период за подаването на офертите.

Два месеца по-рано тя осведоми, че поради Covid-19 се отсрочва за незнайно време крайният период за внасяне на обвързващи предложения от потвърдилите интерес към нуклеарния план кандидати. Това съветската " Росатом ", Китайската национална нуклеарна корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация, както и на доставчиците от Съединени американски щати " Дженерал Електрик " и френската " Фраматом ".

Към края на юни " Росатом " разгласи, че е сглобил алианс за присъединяване в плана с " Дженерал Електрик " и " Фраматом ", което ще са негови снабдители, в случай че бъде определен за вложител.

Досега от енергийното ведомство обаче не са съобщавали да е имало визити от кандидат-инвеститорите, нито в какви периоди считат да продължат процедурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР