Евентуално европейско ембарго върху руския петрол ще създаде реален проблем

...
Евентуално европейско ембарго върху руския петрол ще създаде реален проблем
Коментари Харесай

Франция: Ембарго върху руския петрол ще създаде проблем с доставките на дизел

Евентуално европейско ембарго върху съветския нефт ще сътвори действителен проблем с доставките на дизелово гориво, на което Европа е огромен консуматор, предизвести през днешния ден френското министерство на енергийния преход, представено от Българска телеграфна агенция.

На нас в Европа и във Франция ни предстои да се надигнем пред тази потребност от дизел, която може да стане все по-голяма, в случай че бъдат взети решения през идните дни или седмици, съобщи френската министърка на енергийния преход Барбара Помпили, чиято страна е отпред на ротационното председателство на Европейски Съюз. 

Европейски Съюз обмисля да наложи ембарго върху съветския нефт, като тази опция ще бъде разисквана на срещите на върха на Европейски Съюз, НАТО и Г-7 през идните дни. 

Тези три срещи на върха сигурно ще дават опция за нови полемики за глобите и за възможни наказания върху вноса на нефт, разяснява Помпили на министерската среща на Международната организация за сила (МАЕ) в Париж. 

Трябва да знаете, че това ще сътвори действителен проблем за дизеловото гориво, който ще е доста по-голям от компликациите, които можем да имаме с петрола, акцентира френската министърка. 

Русия, най-големият експортьор на нефт в света, създава към 11 милиона барела недопечен нефт на ден, от които малко над 5 милиона барела са за експорт. Страната обаче експортира и 1,5 милиона барела газьол на ден, на които Европа и най-много Франция държат доста, защото не създават задоволително.

Във Франция делът на дизела в общото ползване на пътни горива към момента е бил доминиращ през февруари 2022 година - 75,7 на 100, сочат данните на профилираните компании в петролния бранш. 

Френската група " ТоталЕнержи " (TotalEnergies), която разгласи във вторник, че се отхвърля от всевъзможни покупки на съветски нефт или петролни артикули най-малко до края на годината, загатна, че ще доставя дизелово гориво от други континенти, най-много от рафинерията си " Саторп " (съвместно със " Сауди Арамко “ - Saudi Aramco) в Саудитска Арабия. 

МАЕ разгласява наскоро проекти от 10 точки за понижаване на европейската взаимозависимост от съветските нефт и газ. Не можем да минем без сходен разбор по въпроса за дизеловото гориво и нуждата всички ние да сме солидарни, като работим върху стратегическите запаси, прикани Барбара Помпили в умозаключение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР