Евентуална промяна на Наредба 17 на МРРБ няма да узакони

...
Евентуална промяна на Наредба 17 на МРРБ няма да узакони
Коментари Харесай

Експерти: Мигащата зелена светлина на светофарите няма как да бъде законна

Евентуална смяна на Наредба 17 на Министерство на регионалното развитие няма да узакони използването на мигащата зелена светлина на светофарите в София.

Това обявиха в " Денят стартира " ръководителите на Европейския център за пътни политики Диана Русинова и на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Мигащата предупредителна сигнализация на столичните кръстовища беше въведена пробно преди няколко години. Оказа се обаче, че използването й не е регламентирана в закона. Освен това опонира и на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали, по която България е страна.

След сигнал на български жител в европейската прокуратура Столична община се принуди да отстрани мигащата зелена светлина на всички 300 светофари в града, на които беше инсталирана. От общината упорстват министерството на районното развиване и благоустройството да промени Наредба 17, с цел да можое още веднъж да конфигурира предупредителния сигнал. Според общината мигащата зелена светлина покачва пътната сигурност в града.

Според Диана Русинова и Красимир Георгиев обаче, смяната в наредбата няма да реши казуса, тъй като страната ни е поела ангажимент по Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали.

Според специалистите е най-разумно допустимо най-бързо да бъдат възобновени таймерите на светофарните уредби.

Още детайлности вижте в директното включване на Кристиян Гаров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР