Евентуална евроатлантическа коалиция няма да бъде стабилна и дълготрайна основа

...
Евентуална евроатлантическа коалиция няма да бъде стабилна и дълготрайна основа
Коментари Харесай

Социолози: ПП ще понесат много пасиви! Евроатлантическа коалиция няма да е стабилна

Евентуална евроатлантическа коалиция няма да бъде постоянна и дълготрайна основа за последващо ръководство, а „ Продължаваме промяната “ ще понесат доста огромни пасиви от коалиране с ГЕРБ.

Това разясниха в студиото на Euronews PrimeTime социолозите Добромир Живков от „ Маркет линкс “ и Евелина Славкова от „ Тренд “.

„ Политическото разделяне продължава да господства в сегашния политически пейзаж и даже хора с доста сериозна политическа биография в сегашния миг не са в положение да прокарат даже дребни мостове в българската политика. Ние сме в една тежка политическа рецесия и разделяне. Според мен най-малко частична развръзка на това състояние бихме могли да получим някъде след година, когато най-вероятно ще имаме още дни парламентарни изброи, дружно с локалните “, предвижда Добромир Живков.

Евелина Славкова от „ Тренд “ също е песимистично настроена за опцията за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание. Според нея всички политически партии се държат като на предизборна акция и това си е проличало с фалстарта по процедурата за избор на ръководител на Народното събрание.

„ Всъщност се сътвори чувството, че след тези избори ще има други избори. Това някак си продължава да се вижда в държанието на политическите партии, което може би е естествено поради това, че тяснопартийните ползи надскачат държавните ползи. ГЕРБ си дават сметка, че в случай че създадат друго държавно управление без Политическа партия и Демократична България това ще бъде огромен пасив за тях. Политическа партия калкулират, че в случай че създадат коалиция с ГЕРБ, на фона на тяхното основаване на анти-ГЕРБ реториката, ще понесат доста пасив “, означи Славкова.

По думите ѝ в редиците на „ Демократична България “ вътрешнопартийни противоборства също оказват въздействие, като от обединяването се чуват, както по-консенсусни изявления в посока сформиране на държавно управление, по този начин и по-остри изказвания.

Според Добромир Живков в сегашния парламент няма проектокоалиция, която да събере повече от 120 депутати, като е по-вероятно да се сформира държавно управление на малцинството с третия мандат, който социологът чака да бъде връчен на партия „ Български напредък “.

Живков уточни още, че изборът на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание е късмет за ГЕРБ и Движение за права и свободи да излязат отчасти от политическата изолираност, в която са попаднали. По думите на социолога геополитически обусловеното разделяне в българската политика не би била устойчива основа за образуване на обединения за по-дълъг интервал във времето.

„ По-големият разлом в българската политика е концепцията за промяната на статуквото с нов модел, т.е. да се случи закъснялата рационализация и качествена промяна в правосъдната система “, акцентира Живков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР