Евентуален руски удар по войски на една от страните от

...
Евентуален руски удар по войски на една от страните от
Коментари Харесай

Германски експерти: Руски удар по френски части в Украйна няма да изисква колективен отговор на НАТО

Евентуален съветски удар по войски на една от страните от НАТО, в частност Франция, на територията на Украйна не може да бъде съображение за използване на член 5 от устава на алианса (за груповата отбрана). До това умозаключение са стигнали специалисти на Бундестага, анализирайки вероятните последствия от изпращането на сухопътни войски от Франция в някогашната руска република, оповестява ДПА, представена от ТАСС.

" Ако военни елементи на страна - членка на НАТО, вземат участие в груповата самозащита в сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации на страната на Украйна в спора (между Русия и Украйна) и в същото време бъдат ударени от другата страна (Русия) по време на военните дейности, това не съставлява съображение за използване на член 5 от Устава на НАТО ", цитира организацията фрагмент от към момента непубликуван експертен отчет.

Според оценката на специалистите групов отговор от страна на алианса би бил вероятен единствено в случай че Русия нападне някоя от страните от НАТО или нападна обекти на тяхна територия.

" Руски боен отговор против цели във Франция, в противен случай, би бил " въоръжено нахлуване " съгласно оценката на член 5 от Хартата на НАТО, което би основало фактическите предпоставки за оповестяване на обстановка, при която членовете на НАТО са длъжни да си оказват помощ ", се споделя в отчета.

В същото време специалистите на Бундестага считат, че " военното присъединяване на френски сухопътни сили на страната на Украйна би се основавало на правото на групова самозащита в сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации и затова би било възможно от позиция на интернационалното право ".

Според тях обаче изпращането на сухопътни войски от страна от НАТО в Украйна не би направило автоматизирано целия алианс страна в спора, а единствено страната, която е решила да разположи свои сили там, би станала страна.

" Ако членка на НАТО работи едностранно, т.е., не като част от авансово съгласувана интервенция на НАТО и отвън военните командни структури на НАТО, нито алиансът като цяло, нито другите страни сътрудници от НАТО стават страни в спора ", се акцентира в документа.

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи категорично опцията за изпращане на сухопътни войски на западни страни в зоната на специфична военна интервенция след конференция в Париж, отдадена на Украйна. Макрон също по този начин съобщи, че западните страни " имат намерение да създадат всичко належащо ", с цел да попречат на Русия да вземе превъзходство в спора.

Германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е отхвърлял опцията за изпращане на немски военни в Украйна.

Инфо: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР