Евелина Милтенова е новият председател на Българската асоциация на дружествата

...
Евелина Милтенова е новият председател на Българската асоциация на дружествата
Коментари Харесай

За последните 12 години осигурителният доход се е увеличил трикратно



Евелина Милтенова е новият ръководител на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО) от 6 декември 2018 година Тя е натрупала дълготраен опит в областта на банковия и финансов бранш и вложенията, като е построила задълбочени знания за финансовите пазари и бизнеса по ръководство на активи и портфейли в пенсионното обезпечаване и обезпечаване. През последните петнадесет години е заемала управителни длъжности като изпълнителен шеф с сектор ликвидност, капиталово банкиране, пазари и Председател на Надзорния съвет на ръководещото сдружение в една от водещите пет европейски банкови групи в България - Райфайзенбанк Интърнешънъл, а от 2017 година е член на Надзорния съвет на Корадо (България).

Госпожо Милтенова, довечера предстоят премиите " Пенсионно-осигурително сдружение на годината ". Как се избира " най-хубавото " сдружение на пазара през 2018 година?

Краткият отговор е, че предлагаме доста точно спечелилите в обособените категории според одобрена методика и с висока отговорност. Базира се на формалната статистика, оповестена от регулатора - Комисията за финансов контрол. Вече повече от 10 години висококвалифициран екип от водещи представители на университетските среди и финансови специалисти сътвори и следва справедлив многофакторен модел, който прави оценка всяко пенсионноосигурително сдружение освен по пазарен дял, напредък и реализирана рентабилност, само че и от позиция на успеваемост и динамичност на повишаване на броя обезпечени лица и размер на партиди. Комисията по класирането отличава и награждава сдружението за 2018 година с най-голям изчислен бал по всяка една от трите категории - за " Допълнително наложително пенсионно обезпечаване " (общо УПФ и ППФ), за " Доброволно пенсионно обезпечаване " (доброволните пенсионни фондове) и " Динамика на развиване ".



Как оценявате положението на пенсионноосигурителния модел у нас 20 години след въвеждането на втори и трети дирек? Какво би трябвало да се промени още, с цел да се усъвършенства равнището на заместващия приход?

Постиженията на смесения пенсионноосигурителен модел, следван в България, са значими. Пенсионната промишленост натрупа над 14 милиарда лв. ръководени активи и е виновна за над 4 милиона обезпечени лица, като регистрира осъществена добра рентабилност над инфлацията за този интервал. Радостното е, че страната бе в основата на основаването на настоящия тристълбов модел и съответстващата регулаторна рамка в края на 90-те години на предишния век. По това време с изключение на солидарния България вкара два спомагателни стълба - наложителен непринуден и изцяло доброволна форма на пенсионно икономисване. Убедени сме в модела, който действа сполучливо в България и досега! Той разрешава посредством пълноценното присъединяване във всички форми за пенсионно обезпечаване да си обезпечим нужния ни за живота след пенсиониране приход.

Пенсионната система е в непрекъснат развой на рационализиране, като в допълнение можем да се фокусираме върху обогатяването на другите възможности от пенсионни портфейли с друг профил и стимулиране пенсионното икономисване. За да се подсигурят почтени години в зрелост би трябвало да се икономисва целеустремено и дълготрайно през цялото време на трудова претовареност. Да се държи праволинейно на регулярността и обезпечаването върху действителните приходи. От значение е двата наложителни стълба на обезпечаване да се допълват систематично, освен с създаване на буферни спестявания в доброволни пенсионни фондове, само че и във взаимни фондове като групови капиталови схеми и наложително в подобаващи застрахователни артикули. Убедена съм, че единствено положителното обмисляне и комбинацията сред тези други възможности ще увеличи равнището на заместващия приход в зрелите години на осигуряващите се лица.

Управляваните активи от пенсионните фондове доближиха 14 милиарда лв., като през последните години растежът им се забърза доста. На какво се дължи това?

Освен всекидневно генерираната рентабилност, която е главен съставен елемент и е водеща за постигнатия растеж, би трябвало да отбележим и обстоятелството, че пенсионната промишленост е към момента в развой на струпване, като първите изходящи потоци от универсалните пенсионни фондове се чакат през есента на 2021 година Освен това се усилва динамичността на вноски от новопостъпили осигуряващи се лица на пазара на труда, които се усилват с всяка последваща година и влизат като нови клиенти на пенсионните сдружения. Не на последно място бих загатнала за възходящия застрахователен приход, който единствено за интервала 2006-2018 година се е нараснал трикратно и като най-малък и като оптимален месечен размер.

Активите възлизат на 12-14% от Брутният вътрешен продукт на България, а в развитите стопански системи те са над 50%. Как може да се доближи сходно равнище и у нас?

Пенсионните активи са функционалност на икономическото развиване на страната, динамичността на финансовите пазари и държавните политики в региона на обезпечаването и регулацията. В този смисъл стимулирането на пенсионното икономисване и нарастване на активите по отношение на Брутният вътрешен продукт, кардинално може да се реализира по линия на одобрение на нови капиталови артикули, нарастване ликвидността на финансовия пазар, бързо повишаване на % на пенсионната вноска до заложените в началната идея от 7-10%, повишение на доверието и финансовата просветеност на актуалните и бъдещи осигуряващи се лица.

Необходимо е повишение на персоналната отговорност и ангажираност на всеки да ръководи и следи пенсионните си активи регулярно. Това ще разреши, сходно на образците в развитите страни, пенсионните спестявания на всеки един от нас да се влагат в стопанската система и да основават богатства, които да употребяваме още в интервала преди пенсиониране, надлежно и размерът на активите ще нараства. Допълнителен тласък за повишаване на пенсионните спестявания би се постигнал при приемането на последните дискутирани и сега промени в КСО, които ще дадат задоволително решение касаещо последния детайл на пенсионната уредба, която контролира етапа на погашение. Нейното използване ще ускори на собствен ред доверието и интереса на обезпечените да икономисват дълготрайно за пенсия.

По време на конференция предишния месец цитирахте данни, че междинната рентабилност за последните 17 години на пенсионните фондове е сред 3,75 и 4%. Как оценявате тези резултати?

Тези резултати не се отличават значително от междинните равнища на рентабилност, постигани от задграничните пенсионни фондове в световен мащаб. Това е по този начин поради следваните капиталови тактики и идентичните пазарни фактори, които са определящи за ценовите придвижвания на другите активи, като акции и облигации, които построяват портфейлите на пенсионните фондове. Те са най-вече световни, влагат на интернационалните финансови пазари и в български пазарни принадлежности. В общ проект имат конструкция, съответстваща на междинна точка сред по-малко,,рискови " и повече,,балансирани " капиталови характерности.

Разбира се, стремежът е да реализираме все по-високи доходности върху ръководените пенсионни средства и да запазим и усилваме оптимално действителната им стойност. Например, чакам доста нарастване на рентабилността на пенсионните партиди при въвеждане на мултифондовите решения. При тях обезпечените лица се планува да имат опцията да избират разнообразни разновидности на портфейли според от възрастовия профил и стадия на пенсионното си икономисване и при наложителното допускане, че осигуряващите се лица икономисват по отношение на действителните си хонорари регулярно и дълготрайно.

Средната насъбрана сума по партидите на обезпечените към края на март е 3 152 лв.. Известно е обаче, че огромна част от партидите са " спящи " и по тях не постъпват осигурителни вноски, тъй като обезпечените или не работят, или работят в чужбина. Изчислявали ли сте каква е междинната насъбрана сума единствено при интензивно осигуряващите се?

На този стадий не са правени сходни сложни калкулации с оглед многото гъвкави критерии и допускания, които би трябвало да бъдат направени. Всичко зависи от редовността на вноските, интервала на обезпечаване, който се проучва, кои от другите групи генерации ще бъдат набелязани и други презумпции, като се изключат преди малко влезлите нови обезпечени лица.

Бих желала да ви дам образец с бъдещите пенсионери, които са спестявали, обаче, единствено 20-22 години: в случай че осигуряващият се е внасял постоянно в 90 % от месеците и в случай че измерим общия междинен размер на вноски до 5 години преди пенсиониране, то насъбраната сума би варирала сред 8 000 до 10 000 лв. за интензивно осигуряващ се клиент на сдруженията.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР