Евелин Банев-Брендо вече е задържан за 20 дни в Украйна.

...
Евелин Банев-Брендо вече е задържан за 20 дни в Украйна.
Коментари Харесай

Задържаният в Украйна Евелин Банев-Брендо е издирван от 3 държави - къде ще бъде екстрадиран?

Евелин Банев-Брендо към този момент е арестуван за 20 дни в Украйна. Страната ни е изпратила молба за екстрадиция. Българинът обаче се оказа търсен от три страни за излежаване на към този момент влезнали в действие присъди - България, Румъния и Италия. Заплашен е и от следствие и предаване на съд и в Украйна.

Дали наказаният за пране на пари и трафик на кокаин ще бъде предаден на България от трите страни или не?

Евелин Банев-Брендо у нас е наказан на 6 години затвор за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари, които са добити от наркотрафик. Преди да влезе в действие нашата присъда обаче той получава 10 години затвор от румънски съд за трафик на кокаин. Пак за трафик на кокаин, само че за четири пъти по-голямо количество годишно и то доставян в продължение на няколко години Банев получава 20 години затвор от Върховния съд на Италия и това е последната му влезнала в действие присъда. Банев е в неопределеност от 2016 година и е арестуван в Киев в първите дни на месеца.

Българската прокуратура е известена още на 7 септември, че Евелин Банев-Брендо е арестуван в Украйна в региона на Киев. Незабавно са изпратени посочените от украинската страна документи, които са съображение за интернационалното търсене на Брендо, а те са присъдата му, дружно с претекстовете. У нас Банев е наказан на 6 години затвор за присъединяване в незаконна група за пране на пари, добити от трафик на опиати. За него има издадена Европейска заповед за арест. Обявен и за интернационално търсене с алена бюлетина в Интерпол.

" Издирван е от Италия за присъда 20 години отнемане от независимост. И от Румъния също за отнемане от независимост в размер на 10 години ", съобщи Иво Илиев, заместител градски прокурор на София.

В Италия Банев е наказан по мегаделото " Кокаинови крале ". В Милано делото беше гледано в особено предпазена правосъдна зала " Бункерът ", а Брендо и подсъдимите бяха конвоирани в тежко бронирани камионетки за съвещанията. Съдът одобри за потвърдено, че групата е доставяла за пазара в Италия по 40 тона кокаин годишно. За трафик, само че на 10 тона кокаин Евелин Банев е наказан пък в Румъния.

" Тук въпросът е доста забавен и може би е юридически казус, тъй като няма регламентирана правна уредба какво ще се случи с него, в случай че трите страни в този момент го желаят. Което най-вероятно се е случило, защото и трите страни го търсят. По всяка възможност украинците и на тях са изпратили известие, че е арестуван ", съобщи Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

В Украйна решението за екстрадиция ще се гледа според разпоредбите на локалното законодателство и съгласно двустранното съглашение за екстрадиция, която страната е подписала с България.

" Логиката е като български жител да бъде предаден на България да си изтърпи присъдата. Тук обаче има колизия с други две присъди, а италианската е най-голяма - 20 години. Има също логичност той да изтърпи нея, т.е. да бъде предаден на италианска страна ", съобщи Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

В Украйна обаче Брендо е арестуван по време на следствие на оранжерия и лаборатория за произвеждане на марихуана в количества, които не са за персонална приложимост.

" Но в случай че към него, по отношение на него, има наказателно произвеждане в Украйна, даже една екстрадиция би се отсрочила във времето. Възможно е те да изискат отсрочване на предаването до момента в който завърши наказателното произвеждане против него ", съобщи Иво Илиев, заместител градски прокурор на София.

Ако бъде предаден на България Евелин Банев ще бъде отведен напряко в пандиза, където ще стартира да излежава българската си присъда.

Брендо от три страни има общо присъди 36 години затвор, каква част от тях ще излежи?

Ако се приложи правилото да излежава присъдата във всяка страна - то тогава той ще излежи всичките тези години. Ако бъде предаден у нас - ще има кумулация, при която към българската му присъда у нас ще бъдат присъединени другите, само че на половина. Ако Украйна го съобщи на Италия по логиката на най-тежката присъда - тогава по рамково решение 909 той отново би трябвало да излежава присъдата си у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР