Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.

...
Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.
Коментари Харесай

С три месеца закъснение прокуратурата се сети да търси Брендо в чужбина

Евелин Банев - Брендо в правосъдната зала през 2016 година

© Анелия Николова Още по тематиката
Пламен Георгиев: Пеевски е или най-чистият човек в страната, или има положителни счетоводители

Председателят на антикорупционната комисия разгласи депутата от Движение за права и свободи за един от най-големите данъкоплатци, само че не сподели от кой момент
14 юни 2018
След деветгодишен развой Брендо беше наказан и в България

Евелин Банев, който е в неопределеност, получи шест години за присъединяване в незаконна група за пране на пари от наркотрафик
23 май 2018
Специализираният съд отсрочи делото EVN за март

Чак не ми се има вяра какъв брой обратно във времето сме се върнали - когато институциите се използваха за принуда, разяснява Иво Прокопиев
15 яну 2018 Прокуратурата издаде европейска заповед за арест за Евелин Банев- Брендо, който е издирван и от италианските и румънските властиТри месеца откакто Върховния касационен съд (ВКС) призна Евелин Банев за отговорен за присъединяване в проведена група за пране на пари, работила от 2002 до 2005 година, и го осъди на шест години отнемане от независимост, Софийската градска прокуратура се сети да издаде европейска заповед за арест против него. Новината бе обявена от пресцентъра на държавното обвиняване в понеделник.

Присъдата против Банев влезе в действие на 26 април 2018 година, само че той беше арестуван още през 2009 година, а процесът против него продължи девет години. Като очевидец по делото беше свикан и тогавашният ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, защото съгласно документите по делото той е заверявал документи на компании, през които са минавали парите от наркотрафика.

Докато течеше процесът в България, Брендо беше наказан за наркотрафик в Италия и Румъния. Двете страни също го търсят, защото през 2013 година Банев първо бе пуснат под домакински арест, след това и тази мярка бе анулирана от Софийския апелативен съд и той съумя да се укрие. Действително, Банев има възбрана да напуща рамките на страната, само че не е бил открит на известните адреси и местонахождението му в страната е незнайно, заяви прокуратурата. Той бил разгласен поредно за локално, общодържавно и интернационално търсене.

Освен със правосъдната система Евелин Банев има шанс да се размине и с други институции като Министерството на правораздаването и Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), в този момент преименувана на Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

По закон, откакто против Банев има повдигнато обвиняване в друга страна (в случая Италия и Румъния) Министерството на правораздаването би трябвало да уведоми КОНПИ за това.

Въпреки, че още през 2013 година в общественото пространство се появи информация, че в Италия и Румъния има следствия против Банев, Министерството на правораздаването не уведомява КОНПИ. Чак през юли 2017 година ръководената от Пламен Георгиев комисия взема решение да потърси информация по случая, като изпраща писма до Национална следствена работа, Министерството на правораздаването и прокуратурата. На това питане е получен отговор, че и в трите институции няма информация за водени следствия против Банев в чужбина. През октомври 2017 година Пламен Георгиев прави ново питане и чак тогава от правосъдното министерство му дават отговор това, което е от дълго време обществено известно - Банев освен е обвинен, само че против него към този момент има влезнали в действие присъди в Румъния и Италия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР