Евелин Банев-Брендо е бил задържан в украинската столица Киев. В

...
Коментари Харесай

Брендо е арестуван в Украйна

Евелин Банев-Брендо е бил арестуван в украинската столица Киев. В известието на украинските управляващи се приказва за задържан 55-годишен български жител, който е търсен за излежаване на присъда от 6 години в България и 10.5 г в Румъния, което дава отговор на профила на Евелин Банев.

По-късно българското външно министерство удостовери пред Българска телеграфна агенция, че става въпрос точно за Евелин Банев. Той получи присъдата в България на трета инстанция през 2018 година поради пране пари и по-късно изчезна от полезрението на управляващите. Като очевидец по това дело беше свикан и тогавашният ръководител на КФН Стоян Мавродиев, който преди този момент е юрист и съветник по регистрация на офшорни сдружения, поради негови подписи по документи на компании на Брендо. Той по този начин и не се яви и като извънредно обвиняването се отхвърли да желае чуването му.

По-рано през 2014 година Евелин Банев беше наказан и за продажбата на 51 кг кокаин на сътрудник под прикритие в Румъния, само че изчакваше приключването на делото в София. По това дело той получи 10.5 година присъда задочно. Както " Капитал " писа тогава, Банев не беше изпратен в Букурещ, тъй като в това време българската прокуратура беше възобновила висящо следствие против него за пране на пари, а съществуването на висящо дело е съображение той да не бъде излъчен на друга страна.



Брендо има присъда и от 20 години затвор за търговия с опиати в Италия. Макар и станало известно като делото за " кокаиновите крале ", следствието, водено от италианските управляващи, е с кодово име Magna Carta. В нея са арестувани общо 30 души, измежду които 15 българи, 12 италианци и други Според обвиняването на италианските управляващи групата е близка до италианската мафия ндрангета и е доставяла от Перу и Колумбия посредством яхти и мулета. Част от задържаните тогава подписаха договорка с италианската прокуратура, само че Банев не беше измежду тях.

Пре 2017 година Брендо получава дефинитивна 20-годишна присъда за това закононарушение, която не е приведена в осъществяване, тъй като Евелин Банев към този момент беше в неопределеност.

Арестът на Брендо в Украйна е извънредно изненадваща, тъй като в подземния свят той има реномето на извънредно внимателен и прозорлив човек до степен на параноичност. При следствието в Италия да вземем за пример беше открито, че той употребява 4 или 5 самоличности, както и това, че има и венецуелско поданство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР