Евакуацията на ранени жители на Газа и на притежатели на

...
Евакуацията на ранени жители на Газа и на притежатели на
Коментари Харесай

Евакуациите на ранени и чужденци от Газа са преустановени

Евакуацията на ранени поданици на Газа и на притежатели на задгранични паспорти през граничния пункт " Рафах " към Египет са прекратени от през вчерашния ден, оповестиха двама египетски чиновници в областта на сигурността и един медицински източник, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс.

Единият от източниците в областта на сигурността и медицинският източник обявиха, че евакуациите са били прекратени след израелския удар в петък по кола за спешна помощ в Газа, употребена за превозване на ранени хора.

Граничният пункт " Рафах " към Синайския полуостров в Египет е единственият излаз от Газа, който не се управлява от Израел. Камионите с помощи към момента могат да минават към анклава, споделиха два от източниците.

Евакуациите започнаха в сряда в границите на интернационално съглашение, подписано с посредничеството на Европейски Съюз, чиято цел е да се разреши на някои притежатели на задгранични паспорти, както и на някои ранени поданици на Газа, да изоставен анклава, напомня Българска телеграфна агенция.

За разлика от предходните дни през днешния ден граничните управляващи на Газа не разгласиха лист на утвърдените притежатели на задгранични паспорти и подвластни от тях лица. Стотици хора бяха евакуирани в съгласуваност с техните страни, както и десетки ранени поданици на Газа, които получават здравна помощ в лечебни заведения в Синай.

Катар, който играе съществена роля в съглашението за даване на филантропична помощ и в договарянията за освобождението на заложници, съобщи, че прави всичко допустимо да възобнови работата на значимия граничен пункт, само че не дефинира период, в който той ще проработи още веднъж.

" Бомбардировките на лечебните заведения и на колите за спешна помощ, част от това съглашение за конвои с коли за спешна помощ, които да извеждат пациенти от заплаха, сигурно не оказват помощ ", съобщи през днешния ден Маджид Ал Ансари, представител на министерството на външните работи на Катар. " Призоваваме всички страни, само че най-много окупационната войска, да се уверят, че има безвредни направления и че съглашението се съблюдава по този начин, както е реализирано ", добави той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации и филантропичните организации, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел по кола за спешна помощ, за която израелските военни обявиха, без да показват доказателства, че е превозвала бойци на " Хамас ", отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР