Евакуацията на българския екипаж на кораба Царевна е била възможна

...
Евакуацията на българския екипаж на кораба Царевна е била възможна
Коментари Харесай

Тагарев: Българските моряци са спасени сега, защото ръководството в Кремъл е позволило |

Евакуацията на българския екипаж на кораба " Царевна " е била допустима едвам на 50-ия ден от войната в Украйна, “защото в този момент е решило управлението в Кремъл ”. Това изясни пред НМТ военният специалист и някогашен длъжностен министър на защитата Тодор Тагарев.

“Няколко седмици преди да стартира войната съветският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на процедура блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има цялостен надзор над Черно море като се изключи териториалните води на страните членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в спора, която не позволява на комерсиалните кораби да изоставен украинските пристанища ”, изясни обстановката в Черно Море Тагарев. 

Той допусна, че е била реализирана някаква договореност, евентуално с присъединяване на българските управляващи, с цел да бъдат евакуирани нашите моряци.

“Няма по какъв начин те да бъдат изтеглени без единодушието на съветската страна ”, беше безапелационен Тагарев.

След избавителната интервенция на екипажа на кораба “Царевна ”, 14 българи и един украински жител към този момент са отвън пристанището на Мариупол и се намират в Донецк. Това е " столицата " на по този начин наречената Донецка Народна Република, украинска територия следена от Русия от 2014 година. От Донецк те ще отпътуват за България, евентуално през Русия. Останалите от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали на борда по свое предпочитание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР