Евакуацията на българи от Украйна започна от рано сутринта. Вече

...
Евакуацията на българи от Украйна започна от рано сутринта. Вече
Коментари Харесай

Да избягаш от войната: Българи се опитват на напуснат Украйна


Евакуацията на българи от Украйна стартира от рано сутринта. Вече 300 наши сънародници са поискали да се изтеглят от Украйна. Веселин Бранимиров, който е българският треньор в " Зоря " споделя, че напускането на украинската територия е мъчно.

„ Не изчаквам решението на нашето посолство, тъй като не знам по кое време ще бъде то. Те ми споделиха, че събират описи с имената на хората, които желаят да бъдат евакуирани. Трудно се свързах с тях, звънях съвсем час. Говорих с консулството в Одеса, с консула, той ми сподели, че няма искащи за евакуация от Одеса “, изясни Веселин Бранимиров.

Затова Бранимиров работи самичък. Целта е да срещне негови сътрудници хървати от различен тим и с тяхна кола да излязат от Украйна.

Извънредната обстановка не изисква разделянето на украинско-български фамилии, разяснява ръководителя на българската общественост в Украйна.

„ Като има един от фамилията с паспорт, могат двамата да отидат в България. У нас от днескашния ден е военно състояние и всички от 18 до 60 са в казармата “, отбелязва Валери Твердовски - ръководител на българската общественост в Украйна.

А бесарабската българка Таня осъмва със звука на военните сирени. Тя споделя, че е рисково да се пътува.

Притеснение има и в дребните градове на Украйна.

„ Сега се стреля на всички места, ракети летят на всички места и е доста рисково да се потегля за някъде. Противовъздушната защита над Киев работи, смъква ракети, стрелят по военни обекти и по летищата “, споделя Соня Мартинюк от Виница.

Макар публично задачите да са военни обекти, международни медии към този момент популяризират изумени жилищни блокове, окървавени хора и даже жертви.

Затова съветът към българските жители е да се подготвят за евакуация – персонални документи, пари, транспортни средства.

Най-прекият път за евакуация е през Молдова - граничните пунктове са отворени, само че тапите са огромни. Границата към Румъния също остава е отворена.

Българските жители, които се намират на територията на Украйна и желаят да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България посредством имейл адрес:.

При потребност от подпомагане българските жители в Украйна могат да се обръщат към Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР