Eugene Delacroix (1798 - 1863) ~ Autoportrait au gilet vert,

...
Eugene Delacroix (1798 - 1863) ~ Autoportrait au gilet vert,
Коментари Харесай

Жената от картината ♥ „Свободата води народа“ на Дьолакроа и смелата жена СТРЕЛЕЦ

 Eugene Delacroix (1798 - 1863) ~ Autoportrait au gilet vert, 1837

Водещият романтик на френската живопис Йожен Дьолакроа е новаторът, който по думите на критиците съумява да помири идеализма с истината на живота. И това е най-ярко изразено в неговото епично платно, въодушевено от трите славни дни на Юлската гражданска война. На 25 юли 1830 година, крал Шарл Х издава няколко указа, целящи да смажат демократичната съпротива в страната, да възстановят монархията отпреди Великата Френска гражданска война, да отстранен свободата на словото и да дадат изборни права единствено на богаташи и аристократи. Решение, което ражда импровизиран национален бунт, а на 27 юли 1830 година в Париж стартират барикадните боеве. Три дни по-късно, Франция осъмва с нов крал – Луи Филип Първи, който връща потъпканите от Шарл Х национални права и свободи.

„ Като не можах да победя поради родината, най-малко мога да рисувам за нея ”, написа Дьолакроа в писмо до брат си през есента на бурната 1830 година, когато стартира да рисува своята фамозна укрепление. Когато през май 1831 година внушителната картина на Дьолакроа (325 х 260 см) е изложена в Парижкия салон, публиката и рецензия е смутена и скандализирана. Натурализмът на детайлите й шокира последователите на новия режим, които избират идеализирания облик на борбите и народ в послушание. А в картината Дьолакроа извежда на напред във времето народа, воден от хрумвания – не от водачи. Алегоричната фигура на младата жена с гола гръд се трансформира в най-яркия знак на френската гражданска война. Критикът Етиен Жюли допуска, че Дьолакроа изобразява парижката революционерка Анна-Шарлот, която излиза на барикадите след гибелта на своя брат и сама убива няколко кралски гвардейци.

Във величественото платно на Йожен Дьолакроа изпъква дамата отпред – самата независимост, която повежда хората към по-добър живот. И този облик чудесно приляга на дамата Стрелец. Именно тя е способна да убеди в идеалите си толкоз хора, които да поведе напред. Без значение, че е въоръжена само със своята мощна религия, порив и харизма, дамата Стрелец се впуска в житейските провокации и е следвана от радостни последователи, прославящи своя водач. И в случай че нещо по пътя ги уплаши или разочарова, Стрелците постоянно ще намерят метод да ободрят своите бойни приятели и да дадат персонален образец. И безусловно ще победят, отвеждайки и останалите до успеха.

Днес „ Свободата води народа ” на Дьолакроа населява парижкия Лувър.

 La liberté guidant le peuple, 1830, Eugene Delacroix

Картини: commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР