Ето така започва поредната статия в международно издание, която забива

...
Ето така започва поредната статия в международно издание, която забива
Коментари Харесай

Politico попиля ваксинационния план в България, докато бившия здравен министър го хвали

Ето по този начин стартира следващата публикация в интернационално издание, която забива нов гвоздей в ковчега на репутацията на България зад граница. Повод още веднъж е оправянето със здравната рецесия и макар хвалбите на предходното ръководство, че страната ни се оправя супер по всеки параграф. Ваксинацията, прочее, бе един от последните мотиви за горделивост. Така и обаче не изплувахме от дъното на Европейски Съюз по брой имунизирани, а поръчките са за реализиране на групов имунитет е през лятото.

ФрогНюз напомня още, че сега по линия на имунизационния проект се случва различен неприсъствен спор - актуалният длъжностен министър в Министерство на здравеопазването доктор Стойчо Кацаров промени целите на имунизационния проект, а рецензия съвсем неотложно пристигна от неговия предходник - проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който съобщи - решението ще забави имунизацията у нас, която другояче вървяла супер. Уви, не е напълно така…

Много страни в Европейски Съюз са напът да реализират задачата на Европейската комисия за имунизация на 70% от възрастното население в страните членки. Целта е това да се случи през лятото. Но България може би ще реализира това през февруари 2022 година Дори страни като Румъния и Латвия за сложили съвсем двойно повече първи инжекции.

В същото време България регистрира една от най-високите смъртности в резултат на инфекцията в целия Европейски съюз по време на третата вълна. И макар че през последните седмици случаите понижават, специалистите се тормозят, че бавните темпове на имунизация значат едно - краят на пандемията няма да пристигна скоро.

“Ако не забързаме имунизацията, ще продължаваме да ставаме очевидци на нови и нови талази на инфекцията, както и смъртност измежду уязвимите групи”, предизвестява пред Politico здравният специалист, основан в Испания Дафина Добрева.

Един от главните фактори за забавянето в България е решението на държавното управление да заложи главно на имунизацията против COVID-19 на Оксфордския университет - AstraZeneca. Препаратът е с по-достъпна цена и е по-лесен за предпазване от препаратите, основани въз основата на иРНК технологията. Поради тази причина София не се възползва от цялата си квота от имунизацията на Pfizer/BioNTech.

“Това не бе безусловно неприятно решени към оня миг. Но все пак да се разчита най-вече на една ваксина без да се поръча приемливо количество от останалите се оказа неверен метод в дълготраен план”, съобщи пред изданието пулмологът и някогашен народен представител доктор Александър Симидчиев.

Това доста бързо стана явно поради понижените доставки за целия Европейски Съюз. Но освен казусът с дефицита на дози се оказа предизвикателство пред София. Първоначално България приоритизира лекари и всички работещи на първа линия в битката с пандемията. Сред тях бяха и учителите, както и работещите в старческите домове. Но съмнения във връзка с имунизацията в тази първа група също забавиха процеса.

За да форсира процесите по имунизация, България вкара по този начин наречените “зелени коридори” - скица, която разрешава на всеки искащ да се имунизира, без значение дали попада в някоя от предпочитаните групи, или не. Така през февруари хиляди хора се подредиха на опашки пред центровете и 30 хиляди души получиха доза от препарат единствено в границите на три дни.

Успехът обаче бе временен - зелените коридори бяха прекъснати единствено няколко дни по-късно поради острия дефицит на количества. Междувременно се появиха изказвания, че остри случаи на тромбози са свързани с Оксфордския препарат, което още повече ускори скептицизма.

Повечето жители на страните в Европейски Съюз желаят да се имунизират допустимо най-скоро. В България това са едвам 19%, демонстрира изследване на " Евробарометър ", извършено по-рано тази година. В същото време доста българи към момента не одобряват съществено ковид. Повече от половината жители са на мнение, че той е изкуствено основан, а 17% считат, че той не съществува.

Критиците настояват, че страната не е направила доста, с цел да стимулира хората да се имунизират и да разсее съмненията.

Поредица от неточности в ръководството, закъснение на разпространяването и неприятната здравна инфраструктура също осуетиха напъните на страната да употребява имунизациите като оръжие. Амбулаторната помощ в страната зависи значително от общопрактикуващите лекари, които не бяха вкарани в процеса незабавно.

Миналия месец джипитата трябваше да се редят на опашки с часове, с цел да получат дози от препаратите против COVID-19. Миналата седмица даже се стигна до напрежение.

Опит да усъвършенства процеса направи в понеделник новия здравен министър доктор Стойчо Кацаров - член на служебното държавно управление, което пое властта в страната предходната седмица преди предварителните избори през юли. Кацаров съобщи, че здравните управляващи би трябвало да обособят логистични центрове, които да дават ваксини на лекарите по тяхно искане на седмична база.

Опитът България да форсира процеса по имунизация като даде опция за записване на часове остави хората с предпочитан статус (възрастни и хронично болни) встрани заради сложен достъп.

Към днешна дата огромен % от хората в европейските страни са получили най-малко по една доза. България изостава фрапантно във връзка с възрастните. В понеделник доктор Кацаров разгласи нов имунизационен проект, с който се цели решение на тъкмо този проблем.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР