Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 537

...
Ето ситуацията в понеделник, 14 август 2023 г.
Борба Руски обстрел
Коментари Харесай

Ето ситуацията в понеделник, 14 август 2023 г.

Борба

Руски обстрел уби седем души, включително бебе на 23 дни, и рани най-малко 22 души в южния украински регион Херсон, според официални лица. Родителите на бебето и 12-годишният й брат също са загинали при руската атака срещу село Широка Балка, според вътрешния министър на Украйна Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща отговор на атаката. Той каза, че до 18:00 ч. местно време (15:00 GMT) в неделя е имало 17 съобщения за обстрел само в района на Херсон, както и инциденти в регионите на Николаев, Запорожие, Донбас, Харков и в граничните райони на североизток на страната. В Русия министерството на отбраната заяви, че противовъздушната отбрана е свалила най-малко пет украински дрона в западната част на страната. Те включват четири над района на Белгород и още един над района на Курск. Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков обяви „извънредно положение“ в граничния регион, споделяйки снимки на щети на жилищна сграда, които според него са причинени от украински дрон. Той каза, че няма жертви при атаката.


На фронтовите линии в района на Донецк в Украйна, длъжностно лице, назначено от Москва, съобщи за интензивни боеве на юг от района на Велика Новосилка, като украинските войски се опитват да пробият руските линии, за да се придвижат до брега на Азовско море. „Врагът успя да влезе и да се закрепи в северната част на Урожайне след две седмици на най-тежките и кръвопролитни битки за това селище“, каза Владимир Рогов, имайки предвид село във Велика Новосилка. Рогов добави, че руските войници все още контролират южната част на Урожайне и че украинските сили явно се стремят да поемат контрол над град на юг, Старомлиновка. Междувременно министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че има реалистична възможност Русия повече да не финансира дейностите на групата Вагнер. „Ако руската държава вече не плаща на Wagner, вторият най-правдоподобен платец са беларуските власти“, се казва в него.

Икономичност

Руски военен кораб стреля предупредително по товарен кораб в югозападната част на Черно море, докато той си проправяше път на север, отбелязвайки първия път, когато Русия стреля по търговски кораби извън Украйна след излизането от забележителна сделка за зърно с посредничеството на ООН миналия месец. Старши съветник на Зеленски каза, че инцидентът е „явно нарушение на международното морско право, акт на пиратство и престъпление срещу цивилни кораби на трета страна във водите на други държави“. Съветникът Михайло Подоляк добави: „Украйна ще направи всички необходими заключения и ще избере най-добрия възможен отговор“.

Дипломация

Германският канцлер Олаф Шолц приветства неотдавнашната водена от Саудитска Арабия среща на върха за мирно споразумение за прекратяване на боевете в Украйна и призова за допълнителни дипломатически усилия. „За нас има смисъл да продължим тези преговори, защото те засилват натиска върху Русия да осъзнае, че е поела по грешен път и че трябва да изтегли войските си и да направи мира възможен“, каза Шолц пред германската телевизия ZDF. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР