Ето шест неща, които може би не знаете за копривата:

...
Ето шест неща, които може би не знаете за копривата:
Коментари Харесай

6 неща, които не знаем за копривата

Ето шест неща, които може би не знаете за копривата:

1. През Първата международна война копривата е употребена като сурогат на памук и от нея са тъкани униформите за немската войска.
2. В градината копривата може да се трансформира в хранителен течен разтвор за насажденията.
3. От копривата може да се направи ръчна хартия.
4. Паренето на растението се дължи на дразнещи химикали в листата и стеблото, които се задействат, когато растението влезе в контакт с кожата.
5. Копривата в градина- та поддържа живота на повече от 40 типа инсекти, също и пеперуди.
6. Копривата има мъжки и женски цветове, които идват от разнообразни растения. Има сред 30 и 45 типа коприва, като най-известният представител е елементарната

За да се предпазите от неприятното опарване при събиране на растението, спазвайте няколко съвета. Ползвайте ръкавици. По-плътни латексови ще ви свършат прелестна работа. Изрязвайте и откъсвайте единствено първите 10-12 см от растението, с цел да може да му позволите да продължи виталния си цикъл. Най-добре е да се бере коприва, преди да стартира да цъфти,
защото тогава питателните стойности са най-големи. Избирайте тъмнозелени и здрави листа и стъбла.
Младите издънки могат да се събират и постоянно те имат по-малко парещи власинки. Когато търсите дива коприва, имайте поради, че нормално се появява на същото място, където е била и предходната година.

Копривата може да се употребява и за разкрасителни процедури. Запарка от билката прави косата плътна и с искра. Кипнете 5.с. л. листа от коприва в литър вода. Дръпнете съда от котлона, захлупете го с похлупак и оставете течността да престои половин час, с цел да се извлекат потребните субстанции от билката. След това прецедете запарката и я използвайте за изплакване на косата след всяко измиване с шампоан.

Ако желаете косата ви да бъде още по-бляскава, прибавете към течността и 1-2 с. л. ябълков оцет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР