Ето кой е скандалният бизнесмен, прибрал 9 милиона от БДЖ

...
Ето кой е скандалният бизнесмен, прибрал 9 милиона от БДЖ
Коментари Харесай

Кой е скандалният бизнесмен, прибрал 9 милиона от БДЖ?

Ето кой е скандалният предприемач, прибрал 9 милиона от БДЖ и не ремонтирал нито един вагон. 100-годишният вагонен цех в Дряново, регистриран като „ Вагонен цех – Интерком “ АД, е в произвеждане по неплатежоспособност, а името на сегашния му притежател е обвързвано с рекет, убийства, грабежи и банкрути на банки. ДАНС търси парите на страната.

Кой е Валери Димитров?

Името на Валери Димитров – сегашният притежател на „ Вагонен цех – Интерком “ АД – Дряново се появява в медиите като един от босовете на мутренската пловдивска формация от 90-те години „ Клуб 777 “ или по известна в медиите „ Седмиците “. Групировката от Пловдив се смята за първата, обвързвана с рекет, изнудвания на предприемачи и насилствена защита.

Разстреляните силови сътрудници на Валери Димитров от „ Клуб 777 ”

Първото ликвидиране на авторитетна фигура в Пловдив от „ Седмиците “ е Георги Калапатиров -Италианеца. Прякорът му произлиза от това, че е работил в Италия. Разстрелян на 6 април 1995 година с един патрон в сърцето, тялото му е открито на Гребната база в Пловдив.

Втората значима фигура от групировката на „ Седмиците “ е на някогашният играч по битка Петър Петров-Патерицата. Прякорът му произлиза от това, че катастрофира и дълго време върви с патерици. Убит е на 24 март 1998 година пред дома му в пловдивския квартал „ Кючук Париж “.

Фалитът на Кристал Банк

След показните разстрели на сътрудниците му и появяването на по-мощните героичен структури СИК и ВИС, групировката „ Клуб 777 “ се разпада и Валери Димитров се насочва към банкерството като притежател и ръководител на борда на Кристал банк. Банката се свързва най-вече с раздадени необезпечени заеми и ощетени кредитори. За страдание и този негов план се проваля и банката банкрутира.

Ограбеният трезор на неговата компания „ Валинвест “ – над 100 души изгубили парите си, Валери Димитров е обвинен № 1

Крадци, маскирани като служители на реда, ограбват публичен трезор на Валери Димитров в центъра на столицата. Нападението е станало към 20 ч. на 2 април 2009 година В Министерство на вътрешните работи не помнят различен толкоз безочлив грабеж на трезор, при който причинителите да са били маскирани като чиновници на реда.

Крадците са ограбили над 100 сейфа. Всичко завършило за минути

Според обява на Блиц оттогава, притежателят на обрания трезор е обвинен №1. Според клиенти на трезора, индивидът, на който са поверили парите и полезностите, бил заседнал в задължения, а в контракта им категорично пишело, че компанията „ Валинвест “ АД не носи отговорност при положение на обир. Гардовете от своя страна обяснили, че не са въоръжени по разпореждане на притежателя, а инцидентно и СОТ-ът не сработил тогава.

Според различен източник на Блиц, проблемите на Валери Димитров били от хазартно естество и с годините се задълбочавали, вместо да се вземат решение. Той не изключва проектът за ограбването на трезора да е обезверена стъпка, откакто от няколко години даже приятелите му не му отпускали заеми.

Валери Димитров заплетен и в ограбването на КТБ

Според обява на „ 24 часа “ от 7 октомври 2014 година със заглавие „ Цветан Василев желал да изтъргува завода си в Сърбия, трима в София разпродавали активи “, един от тези тримата е точно Валери Димитров.

Именно Валери Димитров е един от тримата, които доизточват активите на КТБ. Главният прокурор, омбудсманът и министър председателят получават 3 имена, измежду които и това на Валери Димитров.

Името му е забъркано също и с ликвидация на активите на Русенската корабостроителница.

Комитетът на вложителите публично алармира основния прокурор Сотир Цацаров, все пак схемата остава безнаказана.

Източването на „ Вагоно-ремонтен цех – Интерком “ АД – Дряново

Валери Димитров, заплетен в голям брой кавги, закононарушения и афери през годините, става притежател на „ Вагонен цех – Интерком “ АД- гр. Дряново и единствено след няколко дни печели съмнителна и небрежно скалъпена поръчка за 26 667 079,50 лв. за ремонт на 15 остарели вагона на държавното „ БДЖ – Пътни транспорти “ ЕООД за баснословната сума 1 777 808,30 лв. без Данък добавена стойност на вагон. Две години и половина след приемане на задатъка от 9 005 814,82 лв. няма нито един подготвен вагон, а срокът на контракта и след спомагателното удължение от страна на БДЖ е още веднъж изминал.

ДАНС иззе през ноември 2023 документите за скандалната договорка от БДЖ и завода. А 100-годишният цех е пред банкрут и към този момент втори заемодател се причисли към откритото произвеждане по неплатежоспособност.

Очаквайте част трета: Има ли прокурорски чадър над Валери Григоров и кой му даде милионите на БДЖ?

Част първа – „ Скандални обстоятелства и разкрития по източването на БДЖ от „ Вагонен цех – Интерком “ АД – Дряново “

Източник: MediaMall

Още вести четете в категорията Крими&Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР