Ето колко време остава на потребителите, за да адаптират системите

...
Ето колко време остава на потребителите, за да адаптират системите
Коментари Харесай

Microsoft ще се сбогува с VBScript: Остарелият програмен език вече не е безопасен

Ето какъв брой време остава на потребителите, с цел да приспособяват системите си..

Емил Василев 13:26 | 23.05.2024 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:29 | 21.05.2024

Илън Мъск към акционерите: „ Дайте ми 25% от акциите на Tesla или в никакъв случай няма да видите роботите! “

КосмосЕмил Василев - 13:37 | 21.05.2024

Марсоходът Perseverance е извлякъл най-хубавата проба от Марс в търсене на следи от античен живот

ХардуерЕмил Василев - 12:01 | 21.05.2024

Samsung показа първия в света QD-LED екран, който може да размени OLED и други новаторски панели

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Microsoft възнамерява последователно да отстрани езика за скриптове VBScript (Visual Basic Script) от операционната си система Windows.

Този развой ще се развие на три стадия, като първия ще стартира през втората половина на тази година.

VBScript, който беше показан преди 30 години дружно с браузъра Internet Explorer е предопределен за автоматизиране на задания и ръководство на приложения посредством обвивката Windows Script. С течение на времето обаче той е употребен интензивно от нападателите за разпространяване на злотворен програмен продукт като вирусите Lokibot, Emotet, Qbot и неотдавна открития DarkGate.

През първата фаза идната версия на Windows 11 24H2, планувана за стартиране по-късно тази година ще трансферира поддръжката на VBScript към функционалността по поръчка (FOD). Незадължителните съставни елементи като.NET Framework, Hyper-V, Windows Subsystem за Linux не се конфигурират по дифолт, само че могат да бъдат добавени по избор на потребителя.

„ С течение на времето се появиха по-модерни и функционални езици за програмиране като JavaScript и PowerShell, които са по-подходящи за създаване на уеб приложения и автоматизиране на задания. “

изясни програмният управител на Microsoft Навин Шанкар

На втория стадий, условно през 2027 година, VBScript към момента ще бъде посочен като доброволен съставен елемент, само че към този момент няма да бъде авансово конфигуриран в Windows.

И най-после, като част от третата и последна фаза на извеждане от употреба, VBScript дефинитивно ще изчезне от бъдещите компилации на Windows. Всички свързани динамични библиотеки (.dll файлове) ще бъдат изцяло отстранени и плановете, употребяващи езика към този момент няма да действат.

Извеждането от приложимост на VBScript е част от по-мащабната тактика на Microsoft да се отърве от съставените елементи на Windows и Office, които могат да служат като вектори на офанзиви и да спомогнат за заразяване на системите на потребителите със злотворен програмен продукт.

Преди това компанията деактивира VBScript по дифолт в Internet Explorer 11 за Windows 10, забрани макросите на Excel 4.0 (XLM), вкара наложително блокиране на VBA макросите в Office пакета, приложи отбрана против XLM макросите и стартира да блокира нежеланите XLL добавки за клиентите на Microsoft 365 в целия свят.

Тези ограничения датират от 2018 година, когато Microsoft разшири поддръжката на личния си интерфейс за сканиране на злотворен програмен продукт (AMSI) до потребителските приложения на Office 365. По този метод компанията ограничи офанзивите, употребяващи VBA макроси на Office.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР