Ето каква е ситуацията във вторник, 14 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията във вторник, 14 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 629

Ето каква е обстановката във вторник, 14 ноември 2023 година

Борба

Руска ракетна и артилерийска офанзива против южния украински град Херсон умъртви двама души и рани минимум 11, като нанесе вреди на болница и повече от дузина домове. Местният губернатор Александър Прокудин сподели, че семейство, което се е прибирало у дома от лекарски обзор, също е било ударено от артилерийски огън, оставяйки един човек погубен и двумесечно бебе ранено. Руски военни блогери оповестиха, че украинските войски са си обезпечили плацдарм на окупирания източен бряг на река Днепър в село Кринки, на към 35 км (22 мили) нагоре по течението от Херсон. Кремъл отхвърли да разяснява обстановката. „ Ние не разясняваме хода на самата специфична военна интервенция, това е прерогатив на нашите експерти, нашите военни “, сподели представителят Дмитрий Песков. Напредъкът би бил забележителен пробив за Киев. Руското министерство на защитата съобщи, че известията на две държавни осведомителни организации – РИА Новости и ТАСС – за придвижването на войски в Украйна са „ подправени “ и „ провокация “. Агенциите оповестиха, че съветските войски се реалокират на „ по-изгодни позиции “ източно от река Днепър, само че бързо отстраниха сигналите, откакто ги разгласиха.

Политика и дипломация

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещна с Андрий Йермак, основен асистент на президента на Украйна Володимир Зеленски, във Вашингтон, окръг Колумбия, и даде обещание непрекъсната поддръжка от Съединени американски щати за Украйна. Блинкен приказва с Йермак за „ стъпките, които можем да предприемем дружно с Украйна, с цел да втвърдим инфраструктурата й за идната зима “, сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър. „ Ние, несъмнено, предходната зима видяхме по какъв начин Русия се пробва да смъкна енергийни обекти в Украйна. Много добре може да го създадат още веднъж ”. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел сподели, че чиновници завършват „ последните елементи “ на оферти 12-ти пакет от наказания против Русия, който ще включва възбрана за диаманти. Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, може да утвърди оферти пакет в сряда и по-късно той ще отиде в Съвета на Европейски Съюз, формиран от 27-те страни-членки на блока, за разискване и утвърждение. Украинският народен представител Александър Дубински беше публично известен, че е обвинен в държавна измяна за хипотетично разпространяване на дезинформация по отношение на политическото управление и съдействие с военното разузнаване на Русия. Украинската работа за сигурност, SBU, сподели, че политик е обвинен, само че не назова името на обвинения. По-късно той беше посочен от депутата Ярослав Юрчишин, който е първи заместник-ръководител на парламентарната комисия по антикорупционна политика, и различен народен представител, Олексий Гончаренко. Дубински беше изключен от ръководещата партия през 2021 година, откакто беше включен в лист със наказания на Съединени американски щати поради хипотетична интервенция в изборите. Той е отхвърлил обвиняванията. Адвокатите на съветската художничка Александра Скочиленко, която е изправена пред осем години затвор за замяна на етикетите с цени в супермаркети с претенции за завършек на войната в Украйна, споделиха пред съда, че 33-годишната няма да оцелее в пандиза и би трябвало да бъде освободен. Скочиленко, който е прочут като Саша, към този момент е прекарал повече от 18 месеца в пандиза в Санкт Петербург и отхвърля формалното обвиняване за съзнателно разпространяване на погрешна информация за съветската войска.

Оръжия

Външният министър на Унгария Петер Сиярто съобщи, че страната ще блокира изплащането на идващия транш от военна помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепяне на мира (EPF), до момента в който Киев даде „ гаранции “, че OTP bank или други маджарски компании няма да бъдат включени в черния лист като „ интернационалните спонсори “. на война ". В отчет на основания във Вашингтон Институт за просвета и интернационална сигурност се споделя, че Русия реализира прогрес в построяването на фабрика за всеобщо произвеждане на ирански дронове камикадзе Shahed-136.

 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР