Ето каква е ситуацията в сряда, 18 октомври 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в сряда, 18 октомври 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 602

Ето каква е обстановката в сряда, 18 октомври 2023 година

Борба

Украинските сили използваха за първи път доставени от Съединените щати ракети с огромен обхват ATACMS, нанасяйки тежки вреди на летищата в източен Луганск и южен Бердянск, които са окупирани от Русия. Говорейки в нощното си видеообръщение, президентът Володимир Зеленски сподели, че оръжията са се „ потвърдили “. Олександър Щупун, представителят на южната формация на украинските сили, сподели пред националната телевизия, че Русия продължава едноседмичната си офанзива против разрушения град Авдиевка на изток, като украинските сили са отбили 10 офанзиви. Щупун също сподели, че украинските сили, напредващи на юг към Азовско море, са записали „ непълен триумф “ западно от Вербове, едно от групата села, които се пробват да завладяват. Местни управляващи споделиха, че " огромният " съветски обстрел на южния град Херсон и покрайнините е ранил минимум седем души. Киев също сподели, че е свалил шест ирански дрона Shahed, които са били изстреляни от анексирания от Москва Крим към пристанищния град Одеса. Междувременно Русия заяви, че е свалила осем дрона над Крим и три други над западния й район Белгород, граничещ с Украйна. Разрушаването на язовир Каховка в Югоизточна Украйна през юни аргументи „ удивителни “ загуби и вреди, оценени на 14 милиарда $, съгласно отчет на украинското държавно управление и Организация на обединените нации. Киев упрекна Русия, че е взривила язовира на река Днепър, което наводни покрайнината със нечиста от противопехотни мини вода и остави регионите нагоре по течението без вода. Москва отхвърли да носи отговорност за пробива. Министърът на гражданската защита на Швеция Карл-Оскар Бохлин сподели, че телекомуникационен кабел в Балтийско море сред Швеция и Естония продължава да работи, откакто беше развален почти по същото време този месец като финландско-естонски водопровод и кабел. Отделно финландските следователи споделиха, че са разпознали кораби, работещи в региона, където на 8 октомври е настъпила повредата на тръбопровода и кабела, като назоваха два от тях, транспортен съд под съветски байрак и кораб, благосъстоятелност на Китай.

Политика и дипломация

Руският президент Владимир Путин дойде в Пекин за форума " Един пояс, веднъж " и за двустранни диалози с китайския си сътрудник Си Дзинпин. Очаква се двамата водачи да се срещнат в сряда. Путин сподели, че Съединени американски щати и президентът Джо Байдън би трябвало да се научат да „ почитат “ Русия, откакто Байдън сподели пред CBS News, че Съединени американски щати и Европа могат да се обединят, с цел да попречат на Путин да аргументи „ неприятностите, които той предизвиква “. Путин сподели пред държавната телевизия в Пекин: „ Не става дума персонално за мен. Тук става въпрос за ползите на страната. И е невероятно да се подтиснат ползите на Русия. Путин и унгарският министър председател Виктор Орбан, който също е в Пекин за форума, подчертаха мощните връзки сред двете си страни, като споделиха, че продължаващото „ геополитическо напрежение “ заради войната в Украйна не е повлияло на връзките им. Руският парламент гласоподава с 412 против нула за анулация на ратификацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити на първото от трите четения на законопроекта. Говорителят Вячеслав Володин, член на Съвета за сигурност на Русия, сподели, че задачата е да се възвърне паритетът със Съединени американски щати, които са подписали, само че в никакъв случай не са утвърдили контракта от 1996 г. Руската полиция сподели, че ревизира дали Владислав Сурков, някогашният основен пълководец на Путин, е нарушил закона със публикация, която допуска, че Русия и Западът може един ден да се обединят. В публикация, оповестена на 27 септември, озаглавена „ Раждането на Севера “, Сурков допусна, че никоя огромна мощ няма да получи това, което желае от войната в Украйна и че Русия, Съединени американски щати и Европа ще се сближат като „ Велик Север “.

Оръжия

Множество осведомителни организации оповестиха, че Байдън ще изиска от Конгреса пакет от 100 милиарда $, в това число помощ за защитата на Украйна. Белият дом към момента не е удостоверил настояването. Специалният представител на Съединени американски щати за Северна Корея Сунг Ким сподели, че задълбочаването на връзките сред Северна Корея и Русия е „ доста обезпокоително “. Миналата седмица Белият дом сподели, че Пхенян неотдавна е изпратил оръжия на Русия, доставките, които Ким сподели, че са „ рискови “ и „ дестабилизиращи “. Съединени американски щати са загрижени, че севернокорейските оръжия могат да бъдат употребявани в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че сходни изказвания не се основават на доказателства. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР