Ето каква е ситуацията в сряда, 15 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в сряда, 15 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 630

Ето каква е обстановката в сряда, 15 ноември 2023 година

Борба

Русия ускори въздушните бомбардировки и наземните офанзиви към опустошения източен град Авдиевка, на 20 километра (12 мили) от следения от Русия украински град Донецк. Украинският боен представител Александър Щупун сподели пред националната телевизия, че украинските сили са отблъснали осем офанзиви през предходните 24 часа против Авдиевка, известна с големия си цех за кокс. „ Борбата към момента продължава. През последните два дни окупаторите усилиха броя на въздушните удари с потребление на управляеми бомби от самолети Су-35 “, сподели Щупун. „ Врагът също притегля от ден на ден и повече пехота. “ Отделно военачалник Александър Сирски, шеф на сухопътните сили на Украйна, сподели, че Русия е траяла да прави едновременни опити за нахлуване против украински позиции към Бахмут и Купянск и е засилила потреблението на безпилотни самолети-камикадзе. В своето нощно видео послание украинският президент Володимир Зеленски също се концентрира върху Авдиевка, като сподели, че съветските сили губят хора и съоръжение по-бързо там, в сравнение с по време на месеци на борби край Бахмут по-рано тази година. Зеленски сподели, че колкото по-големи загуби бъдат нанесени на съветските сили покрай града, толкоз по-лоша ще бъде общата позиция на Москва. Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак, който е в Съединените щати, сподели пред мозъчния концерн Hudson Institute, че украинските сили са „ укрепили опора “ на източния бряг на река Днепър в Южна Украйна в първото публично удостоверение за пробива в Херсонска област. „ Нашето контранастъпление се развива “, сподели той. Landmine Monitor заяви, че броят на цивилните, ранени или убити от противопехотни мини и избухливи останки от войната в Украйна, е скочил до 608 през 2022 година, спрямо 58 година по-рано. Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 г. Министерството на защитата на Русия заяви, че неговата противовъздушна защита е унищожила четири украински дрона над Московска, Тамбовска, Орловска и Брянска области. Няма данни за жертви или вреди.

Политика и дипломация

Бившият служител на реда Сергей Хаджикурбанов беше опрощение поради убийството през 2006 година на съветската журналистка Анна Политковская, откакто се включи в съветската войска в Украйна. Политковская, която разследваше злоупотреби по време на чеченската война в Русия и беше изтъкнат критик на президента Владимир Путин, беше убита в асансьора на жилищния си блок в Москва. Хаджикурбанов беше приет за отговорен през 2014 година в организирането на убийството и наказан на 20 години затвор. Русия затвори мъж за шест години, откакто той беше приет за отговорен в „ дискредитиране “ на съветската войска за обезобразяване на плакати на съветски бойци, наградени като „ герои “ за борбите в Украйна. Мъжът беше разпознат единствено като 46-годишен „ локален гражданин “ на централния град Толиати, където плакатите бяха развалени. Правозащитната организация Memorial го назова Алексей Арбузенко, преподавател. Александър Дубински, украински народен представител, който беше публично известен тази седмица, че е обвинен в държавна измяна за хипотетично съдействие с съветското военно разузнаване, сподели, че киевският съд е разпоредил задържането му за 60 дни. Той не сподели за какво. Дубинский беше подложен в листата със наказания на Съединени американски щати през 2021 година, когато беше изключен от ръководещата партия в Украйна.

Оръжия

Говорейки на среща на министрите на защитата на Европейския съюз, немският министър на защитата Борис Писториус призна, че блокът ще пропусне задачата си да достави на Украйна 1 милион артилерийски снаряда и ракети до идващия март заради индустриални проблеми. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че блокът е дал повече от 300 000 артилерийски снаряда и ракети по първата линия на схемата, която включваше държави-членки на Европейски Съюз, доставящи от личните си ресурси. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР