Руско-украинска война: Списък с ключови събития, ден 579

...
Ето каква е ситуацията в понеделник, 25 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в понеделник, 25 септември 2023 г.

Борба

Най-малко трима души бяха убити и осем ранени след руски обстрел и въздушни атаки срещу южния украински регион Херсон. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия също е атакувала черноморския регион на Одеса и други региони в Южна Украйна. Втора пратка украинска пшеница е достигнала Турция през Черно море, според сайтове за наблюдение на морския трафик, въпреки руските заплахи да атакува лодки, пътуващи към или от Украйна, след оттеглянето й от посредничената от ООН Черноморска инициатива за зърно. Денис Пушилин, назначеният в Москва ръководител на анексирания от Русия украински регион Донецк наложи полицейски час от 23:00 до 4:00 часа от понеделник до петък. Указът забранява всякакъв вид публично събрание или масово събитие без официално военно одобрение и включва „военна цензура на пощата и съобщенията, предавани чрез телекомуникационни системи, както и контрол на телефонните разговори“.

Дипломация

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че предложеният от Украйна мирен план и последните предложения на ООН за съживяване на черноморската сделка за зърно са „нереалистични“. Полският президент Анджей Дуда каза, че Полша остава готова да помогне на украинското зърно да достигне до страни извън Европа въпреки продължаващия спор за достъпа до полския пазар. Дуда каза, че могат да се използват специални транспортни коридори за транспортиране на зърно от съседна Украйна до пристанищата. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че се е срещнал с водещи американски предприемачи и финансисти по време на посещението си в Съединените щати. Зеленски каза, че бизнесмените, сред които Майкъл Блумбърг, Лари Финк и Бил Акман, са готови да направят значителни инвестиции във възстановяването на Украйна. Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза е бил преместен в затвор с максимална сигурност в Сибир и поставен в малка "наказателна килия", каза неговият адвокат. 42-годишният беше осъден за държавна измяна за публично осъждане на войната на Русия в Украйна и осъден на 25 години затвор.

Оръжия

Папа Франциск предположи, че някои страни си „играят игри“ с Украйна, като първо предоставят оръжия и след това обмислят да се откажат от ангажиментите си. „Започва процес, в който мъченикът със сигурност ще бъде украинският народ и това е нещо грозно“, каза папата пред репортери на връщане от посещение в Марсилия. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР