Ето каква е ситуацията в понеделник, 13 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в понеделник, 13 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 628

Ето каква е обстановката в понеделник, 13 ноември 2023 година

Борба

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести украинците да се приготвят Русия да нападна енергийната инфраструктура на страната с наближаването на зимата в повтаряне на безмилостните офанзиви от предходната година против електрическата мрежа, които оставиха стотици хиляди без отопление или електричество през най-студените месеци на годината. „ Трябва да сме готови за опцията врагът да усили броя на ударите с дронове или ракети по нашата инфраструктура “, сподели Зеленски в ежедневното си послание. „ Цялото ни внимание би трябвало да бъде концентрирано върху защитата... Украинският въздушен щит към този момент е по-силен от предходната година. “ В събота кметът на Киев Виталий Кличко сподели, че столицата е била подложена на въздушна офанзива за първи път от близо два месеца. В самия Киев не се оповестява за огромни вреди или жертви, само че някои здания са развалени в региона на Киев. Украйна и Русия оповестиха за засилени боеве към източния град Бахмут, който беше високомерен от Русия през май след месеци на тежки борби. Ръководителят на сухопътните сили на Украйна военачалник Александър Сирски сподели, че силите на Москва са „ по-активни “ и „ се пробват да възстановят изгубените позиции “. Според съветските разкази за боевете нейните сили са отблъснали пет украински офанзиви покрай опустошения град. Украинското военно разузнаване сподели, че детонация е умъртвила минимум трима съветски военнослужещи в окупирания от Русия южен град Мелитопол, което разказва като „ акт на възмездие “ от съпротивителните групи. Руските правоприлагащи органи оповестиха, че са почнали следствие за „ тероризъм “, откакто товарен трен беше дерайлиран от самоделно взривно устройство в региона на Рязан югозападно от Москва. Около 19 вагона, пътуващи от град Рибное, са изхвърлени от релсите и 15 са развалени, пишат следователите в изказване в обществените медии. Москва упрекна Украйна, че е направила поредност от офанзиви в граничните райони на Русия Брянск и Белгород, повреждайки пет железопътни вагона и ранявайки един човек в град Валуйки на към 30 километра (19 мили) от границата. Командир на украинските специфични елементи е изиграл основна роля в саботирането на газопроводите „ Северен поток “ през септември предходната година, съгласно взаимно следствие на Der Spiegel и Washington Post. Украйна отхвърли да стои зад офанзивата.

Политика и дипломация

Помощникът на президента на Украйна Андрий Йермак сподели, че е дошъл в Съединените щати с делегация, водена от министъра на стопанската система Юлия Свириденко за диалози за съдействие и поддръжка. „ Ще имам срещи в Белия дом, Конгреса, мозъчни тръстове и с представители на организации на гражданското общество “, сподели Йермак, като полемиките ще бъдат фокусирани върху въпроси, в това число „ формулата на президента за мир “ и укрепването на защитата на Украйна.

Оръжия

Правителството на Германия се съгласи по принцип да удвои военната помощ на страната за Украйна през идната година до 8 милиарда евро (8,5 милиарда долара), сподели политически източник пред организация Ройтерс. Министърът на защитата Борис Писториус, интервюиран от телевизионния оператор ARD, уточни плануваното удвояване на военната помощ за Украйна като изпращане на „ мощен сигнал до Украйна, че няма да ги оставим на неволя “. Планът се нуждае от утвърждение от Народното събрание. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР