Ето каква е ситуацията в четвъртък, 2 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в четвъртък, 2 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 617

Ето каква е обстановката в четвъртък, 2 ноември 2023 година

Борба

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко сподели, че 118 обитаеми места в 10 района на изток на Украйна са били подложени на съветски обстрел през предходните 24 часа, отбелязвайки най-тежкия ден на съветски обстрел тази година. Украйна заяви, че петролната рафинерия в Кременчук в Централна Украйна се е запалила след нахлуване от съветски дрон, което е прекъснало електрозахранването в три села, до момента в който падащи парчета от свалени дронове са развалили железопътни електропроводи в близкия район. Властите споделиха, че пожарът е бил бързо сподавен. Военновъздушните сили на Украйна оповестиха, че противовъздушната защита е свалила 18 от 20 съветски дрона и една ракета, преди да доближат задачите си. Пишейки във вестник The Economist, главнокомандващият на Украйна военачалник Валерий Залужни сподели, че армията се нуждае от нови военни качества и софтуерни нововъведения – и по-специално от въздушна мощност – с цел да излезе от актуалните изтощителни боеве по фронтовата линия. Украинската войска сподели, че повече от 260 цивилни са били убити, откакто са стъпили на противопехотни мини или други експлозиви, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари 2022 година Киев пресмята, че към една трета от територията му е евентуално осеяна с мини или рискови военни парчета. Съд в окупираната от Русия част на източната Донецка област на Украйна осъди на затвор трима украински бойци, откакто бяха взети в плен след рухването на Мариупол предходната година. Следственият комитет на Москва сподели, че тримата са приети за отговорни в убийството на осем цивилни, като един боец е наказан на пожизнен затвор, а другите двама - на 30 години затвор. Украйна сподели, че съветски бойни самолети са хвърлили „ избухливи предмети “ по евентуалните пътища на цивилни плавателни съдове в Черно море три пъти през предходните 24 часа, само че новосъздаденият й корабен канал остава в употреба. Киев сътвори коридора, откакто Москва се отхвърли от подкрепената от Организация на обединените нации черноморска договорка за зърно през юли. Руските управляващи оповестиха въздушна паника в пристанищния град Севастопол в Крим. Движението по Кримския мост, както и морският превоз бяха прекратени. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година

Политика и дипломация

Италианският министър председател Джорджиа Мелони приказва за интернационалната отмалялост от спора в Украйна, откакто беше излъган да приказва от двама руснаци, претендиращи да оглавяват Комисията на Африканския съюз. Попитана за войната, Мелони, говорейки на британски, сподели: „ Виждам, че има доста отмалялост, би трябвало да кажа истината, от всички страни. Близо сме досега, в който всички схващат, че имаме потребност от излаз. Проблемът е да се откри излаз, който да бъде допустим и за двамата, без да се нарушава интернационалното право. 13-минутният диалог беше записан през септември в навечерието на срещите с африкански водачи на Общото заседание на Организация на обединените нации.


Финансовият прокурор на Франция упрекна съветския милиардер Алексей Кузмичев, който е обвързван с съветския президент Владимир Путин и е под наказания на Европейския съюз, в данъчни измами. Кузмичев също е изправен пред обвинявания за укриване на работа с проведена незаконна група и пране на пари. Швейцария съобщи, че ще резервира статута на отбрана за украинците, бягащи от война, най-малко до 4 март 2025 година „ Не се чака обстановката в Украйна да се промени в обозримо бъдеще “, се споделя в изказване на Федералния съвет.

Оръжия

Разузнавателните служби на Южна Корея считат, че Пхенян е изпратил към 10 оръжейни доставки на Русия, с повече от един милион артилерийски снаряда, превозени по море, сподели депутатът от южнокорейската ръководеща партия Ю Санг-бум пред кореспонденти след брифинг. Доставките евентуално ще запазят съветските сили в Украйна снабдени за два месеца, добави той. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен би трябвало да посети Южна Корея на 8 и 9 ноември, като Северна Корея и нейните задълбочаващи се връзки с Москва са преди всичко в дневния ред. Прокурорите в Съединените щати повдигнаха обвинявания против американец от съветски генезис и двама руснаци за хипотетичен проект за експорт на електронни съставни елементи за съветски дронове, ден откакто други трима бяха упрекнати за сходна скица. Николай Григорев беше задържан в дома си в Ню Йорк, до момента в който другите двама основани в Русия обвинени остават на независимост. Холандски съд осъди съветски жител на 18 месеца затвор и санкции компанията му с 200 000 евро (211 000 долара) за нарушение на глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени поради войната в Украйна посредством търговия с микрочипове и други електронни артикули с евентуална военна приложимост. Смята се, че 56-годишният мъж, наименуван Дмитрий К от прокурорите, е избягал в Русия, откакто беше освободен от ареста в очакване на процеса предходната година.

 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР